Hlavní obsah

Nomura tvrdí, že ČR neuspěla v arbitráži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Nomura tvrdí, že Česká republika neuspěla s protižalobou v arbitráži, kterou proti našemu státu vede firma Saluka za svou zmařenou investici do bývalé Investiční a Poštovní banky (IPB). "Rozhodl o tom v pátek londýnský arbitrážní tribunál," uvedla v neděli v tiskové zprávě Nomura, do jejíž skupiny Saluka patří.

Foto: Věra Stojarová

šachový klub Zlín

Článek

Naopak podle mluvčího ministerstva financí (MF) Marka Zemana tribunál pouze rozhodl, že spor bude veden prostřednictvím dvou samostatných a oddělených arbitrážních soudů.

"Výrazně se tím zprůhlední a zjednoduší průběh obou řízení. A pokud to Nomura prezentuje jako porážku našeho státu, nemá pravdu. Vždyť tribunál přijal argumentaci ČR a bude se zabývat otázkou, zda Saluka vůbec byla řádným investorem, který se může dovolávat právní ochrany podle smlouvy o ochraně investic," řekl Právu Zeman.

Česko zažalovalo Nomuru v prosinci 2002, když podala v Curychu samostatnou arbitrážní žalobu a zároveň v Londýně protižalobu v již existujícím sporu.

Saluka požaduje za ztráty z investice do zkrachovalé IPB až čtyřicet miliard korun. Náš stát naopak na Nomuře uplatňuje náhradu škody až 263 miliard korun. Ta ji měla způsobit tím, že se podílela na pádu IPB a profitovala z řady transakcí, jež krachu předcházely.

Reklama

Výběr článků

Načítám