Hlavní obsah

Nižší ceny na burzách přilákaly nové kupce

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pátečních akciových trzích se diskutovalo o dalším vývoji po čtvrtečních madridských teroristických útocích a následujícím poklesu amerických burz. Evropské akcie v poslední obchodní den týdne po ranních ztrátách změnily směr a začaly mírně posilovat, nejvíce cenné papíry technologických firem a automobilek.

Foto: Jan Poláček

Jutta Tobias z Cranfield University ve Velké Británii se zabývá sociální psychologií. O ní také přednáší na ostravském International Week.

Článek

Nižší ceny přilákaly kupce i na amerických burzách v úvodu jejich pátečního obchodování. Podle expertů bude další vývoj světových akciových trhů do značné míry záležet na situaci americké ekonomiky. "Pokles na burzách v uplynulých dnech kromě vlivu teroristického úroku ve Španělsku způsobila i nejistota, zda sílící oživení V USA bude doprovázeno lepšící se situací na trhu práce," uvedl Martin Burda z Investiční společnosti České spořitelny (ISČS). Americká ekonomika je tradičně značně citlivá na růst spotřeby obyvatelstva, které sice vítá levné asijské zboží, ale zároveň žehrá na ztrátu pracovních příležitostí v USA. Přesun pracovních míst do asijských zemí zasáhl také Evropu, jejíž konkurenceschopnost poškodilo silnější euro.

"Velké firmy to ale nemusí příliš postihnout," soudí Burda. Podle něj například největší světový výrobce mobilů Nokia může nejen vyvíjet a vyrábět přístroje v Indii a Číně, ale současně stále více spoléhat i na odbyt mobilů na těchto velmi perspektivních trzích. Výsledky hospodaření tak mohou být i v budoucnu velmi dobré, tedy i kurs těchto akcií.

České akcie dlouho váhaly

Pokud jde o důsledky teroristických úroků, které na akciových trzích postihly hlavně letecké přepravce, cestovní kanceláře a hotelové firmy, Burda se domnívá, že půjde jen o krátkodobou záležitost. "Létat ani cestovat se kvůli tomu nepřestane. Dovedu si dokonce představit, že někteří investoři využijí situace k dokoupení těchto akcií, které přechodně spadly na velmi zajímavou úroveň," dodal Burda.

České akcie v pátek dlouho váhaly, kterým směrem se vydat. Nakonec se investoři rozhodli pro růst, většina titulů ve SPAD pražské burzy mírně posílila, nejvíce Komerční banka (o 0,93 procenta na 2921 Kč) a Český Telecom (o 0,77 procenta na 326 Kč). Korekci doháněl Philip Morris, který oslabil o 2,89 procenta na 19 860 Kč. Oslabil také Unipetrol, a to 1,46 procenta na 64,59 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,37 procenta na 793,6 bodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie ČEZ za více než 190 Kč

České akcie i v novém týdnu pokračují v raketovém růstu. Přední tituly zaznamenaly nové rekordy. Velký zájem domácích i zahraničních investorů vytáhl vzhůru...

Akcie Philip Morris udržely zisky

Na pražskou burzu dorazila předpokládaná korekce a některé přední tituly oslabily, jiné úspěšně vzdorovaly. Uprostřed dne to vypadalo ještě na další posílení,...

Korekce na burze zesílila

Sestup pražské burzy pokračoval také ve středu, pokles některých titulů se prohloubil. Tlak prodejců však zatím brzdil zájem kupců. Podle odborníků o budoucím...

Výběr článků

Načítám