Hlavní obsah

Nezodpovědný krok, ohrožená prosperita. Podnikatelské svazy kritizují demisi vlády

Podnikatelská veřejnost je znepokojena tím, že po demisi vlády, kterou ohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), nastane v Česku šestiměsíční nestabilní období, než se budou konat volby. Tato situace bude ohrožovat prosperitu země, tvrdí Hospodářská komora. Svaz průmyslu a dopravy rozhodnutí předsedy vlády považuje za nekoncepční a neodpovědné. Dopad na kurz koruny a akcií byl ale v úterý jen mírný.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák označil Sobotkův návrh demise vlády za nezodpovědný.

Článek

„Pád vlády není dobrou zprávou pro podnikatele z několika důvodů. Vláda se zavázala ke konci svého mandátu vyřešit některé palčivé problémy současného podnikatelského prostředí a podnikatelům alespoň trochu ulevit ze zátěže, kterou jim naložila," uvedla v tiskovém prohlášení Hospodářská komora.

V této chvíli ale podle komory není dořešeno ani urychlené snížení byrokratické a administrativní zátěže podnikatelů a v programovém prohlášení vlády avizované zkvalitnění legislativy. Nejsou dořešeny ani důležité infrastrukturní projekty v dopravě (okruhy, dálnice, přivaděče) i v oblasti vysokorychlostního internetu a na něj navázaných miliard z EU.

Svaz: Nezodpovědnost vůči zemi

„Jako nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz a nepolitická organizace jsme překvapení postupem předsedy vlády, protože jsme předpokládali, že tato vláda chce dovládnout do konce svého mandátu. Jsme překvapení tímto nekoncepčním krokem a nezodpovědností vůči zemi," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

„Je bohužel vidět, že u nás není nastavena politická kultura tak, aby vláda byla schopná dožít své čtyřleté období. Vnitřní spory ve vládě komentovat nechceme,” dodal šéf svazu.

„Podávat demisi vlády těsně před volbami je jako demonstrativně vyskakovat ze stojícího vlaku," řekl prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. S ohledem na ekonomiku a podnikatelskou sféru podle něj nenastane již nic mimořádného.

”Důležité věci jsme řešili v první půlce vládnutí, zásadní věci neřeší před volbami žádná vláda. To, co je rozpracované, se víceméně týká práce náměstků a odborných pracovníků. Jediným výsledkem bude pošramocená vizitka ve světě," dodal.

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda není demise vlády pro exportéry a český průmysl „rozhodně žádným přínosem”. "Věříme ale, že to na český export nebude mít negativní vliv," řekl. Demisi označil za manažerské selhání Bohuslava Sobotky jako předsedy vlády. „Položit půl roku před volbami vládu je absurdní," poznamenal.

Koruna dočasně oslabila

Ekonomičtí analytici ale žádné drama či zděšení investorů neočekávají.

„Politická situace v ČR byla v posledních více než třech letech nebývale stabilní, což investoři ocenili. V tomto kontextu tedy také budou investoři číst Sobotkův právě oznámený krok jako politicky motivovaný čin. Ten nemá potenciál ohrozit solidní výkon ekonomiky, nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, ani čtvrté nejzdravější veřejné finance v EU," myslí si hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Vládní krize v posledních letech nebývají velkým tématem pro zahraniční finanční investory. Domníváme se, že ani demise vlády nepoznamená důvěru finančních trhů v českou ekonomiku. Kurz koruny ale může dočasně reagovat vyššími výkyvy," odhaduje ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Koruna k euru po oznámení demise krátce oslabila ze 26,88 nad 26,96 koruny za euro. Po 14:00 se už ale opět vrátila pod 26,90 koruny za euro. Od ukončení intervencí 6. dubna byla zatím nejsilnější kolem kurzu 26,50. Při jednom z výkyvů ale oslabila naopak až na 27,02 koruny za euro.

Hlavní akciový index pražské burzy po oznámení chystané demise mírně oslabil, před koncem obchodování v pět hodin ale proti pátečnímu závěru posiloval o půl procenta.

Reklama

Související články

Končí celá vláda, oznámil Sobotka

Šéf kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenavrhne prezidentu Miloši Zemanovi odvolání Andreje Babiše (ANO) z vlády, ale demisi podá on sám. Premiér to oznámil na...

Výběr článků

Načítám