Hlavní obsah

Nezodpovědní potomci vhánějí seniory do dluhových pastí

Právo, Jana Pechová

Exekutoři čím dál častěji klepou na dveře u seniorů, na které dolehly dluhy jejich dospělých potomků. Právu to potvrdil ředitel Asociace občanských poraden ČR Stanislav Skalický. Zároveň se svěřil s obavou, že po Novém roce exekucí hmatatelně přibude v důsledku novely občanského soudního řádu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

U dveří jihlavské občanské poradny postává starší žena. V kabelce hledá brýle, aby si přečetla údaje o návštěvních hodinách, a pátrá po tužce a papíru, aby si zaznamenala telefonní číslo.

„Máme potíže se synem,“ rozpačitě přiznává. Téměř 50letý muž nepracuje a dluhy se za ním táhnou jako vosy za sladkým. „Před rokem neměl kde bydlet, přece ho nenecháme pod mostem, ta ostuda,“ lesknou se ženě oči.

„Ještěže jsme poslechli dceru, která nám zakázala, abychom mu dovolili si přepsat k nám trvalé bydliště. Ale pár měsíců u nás přespával a nechal si k nám doručovat poštu. Díky tomu jsem zachytila i rozsudek o úhradě dluhu, bohužel doručený právě na naši adresu, i když u nás už syn zase nepobývá. A teď mám strach, že k nám přijde exekutor,“ svěřuje se.

Oba manžele přitom trápí řada neduhů a většinu částky z důchodů, která zbude po úhradě provozu domácnosti, spolykají platby za léky. Platit desítky tisíc bůhví za co či přijít o vybavení domácnosti by pro ně mělo fatální následky. „Na právníka bychom neměli, tak se chci poradit tady,“ říká seniorka.

Třetina klientů dluží víc než půl miliónu

„V posledních dvou letech narostly v naší síti dotazy dlužníků z kategorie nad 60 let o třicet procent. Trend platí pro celou republiku a koresponduje to i s jinými ukazateli, například s údaji České správy sociálního zabezpečení o počtu exekucí na důchodech. Hlavním důvodem je přenos problémů v rámci rodiny, kde se senioři snaží pomoci v rodinách svých dětí, ať už ručením či půjčkami na své jméno,“ řekl Právu ředitel Asociace občanských poraden ČR Stanislav Skalický.

Jak doplnil, k dalším dluhům se senioři dostávají jako oběti spotřebitelských zájezdů či podomních prodejců, ale solidarita v rodině jednoznačně vede.

„Dluhy jsou obecně problémem na vzestupu. V roce 2007 řešila síť našich poraden 55 tisíc dotazů, z nichž na téma dluhy bylo šest tisíc. Vloni se přišlo kvůli zadlužení poradit 24 tisíc klientů z celkového počtu 75 tisíc,“ doložil ředitel asociace jasná čísla.

Nejčastěji prý dluhy trápí skupinu lidí v aktivním věku, tj. mezi 30 až 50 lety, čím dál častěji však padají do dluhové pasti také lidé mladší.

Výše dluhů přitom roste: Bezmála třetina klientů občanských poraden, kteří si s dluhy nevědí rady, už bojuje s více než půlmiliónovým závazkem, což je pro nízkopříjmovou skupinu, nadto při výši naskakujících úroků, astronomická cifra.

„Nedá se říci, že by si lidé půjčovali vyšší částky. Spíš to nestačí splácet, rychle to vyskáče a oni se to nejdřív snaží řešit nespolehlivým způsobem, například další půjčkou,“ popsal Skalický.

Velké obavy má ze situace, která nastane po 1. lednu 2013, kdy začne platit novela občanského soudního řádu, která umožňuje exekuční obstavení účtu nebo mzdy dlužníkova manželského partnera. „Jsem přesvědčen, že toto ustanovení Ústavní soud ČR zruší, ale než k tomu dojde, bude platit. A obávám se nárůstu exekucí,“ uvedl ředitel asociace.

Anketa

Dělají vám vaši potomci starosti, co se týče dluhů?
Ano
27,4 %
Ne
72,6 %
Celkem hlasovalo 10101 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám