Hlavní obsah

Nezdražíme, dušují se cestovky poté, co ČNB oslabila korunu

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny zájezdů by se po oslabení koruny zvýšit neměly, domnívá se tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Petříčková. Podobně se vyjadřují i sami představitelé tuzemských CK.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pohyby kurzu koruny nebudeme v žádném případě promítat do cen pro zákazníky. Pokles kurzu pokryjeme z vlastních zdrojů,“ řekl ředitel marketingu CK Exim Tours Stanislav Zíma.

„Letní zájezdy začneme prodávat v prosinci a zatím o zvyšování cen neuvažujeme. Pokud by někde ceny vzrostly, není to dáno změnou kurzu, ale tím, že se zdražilo v některých destinacích,“ řekl Právu ředitel marketingu CK Čedok Tomáš Brejcha. Výkonný ředitel CK Vítkovice Tours Libor Šugárek připomněl, že na pultech je jejich katalog se slevami v první minutě.

„Tam se ceny nemění a je to šance, jak koupit vůbec nejlevnější zájezdy do Chorvatska,“ řekl Šugárek Právu. Ani on nepočítá s tím, že by změna kurzu vedla ke zdražování zájezdů.

Last minute zájezdy budou méně výhodné

„Předprodeje na léto jsme už zahájili a s cenami zatím hýbat nebudeme. Opatření ČNB velmi pravděpodobně učiní dovolené v režimu first minute u CK Fischer ještě zajímavějšími a last minute zájezdy ještě méně výhodnými. U těch očekáváme zdražení o 5 až 10 procent,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Potvrdil také, že se nebudou zdražovat zimní zájezdy CK Nev-Dama, ale poukázal na to, že i v tomto případě platí stejná logika jako u letních zájezdů. „Horká last minute sezóna během zimy může být zcela jiná, ceny již budou více záviset na aktuálním kurzu a budou velmi pravděpodobně výrazně vyšší než ty aktuální,“ řekl Osúch.

Cestovní kancelář může dodatečně zvýšit cenu již prodaného zájezdu v případě, že kurz koruny použitý pro stanovení ceny zájezdu poklesne o více než deset procent, pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu.

Reklama

Výběr článků

Načítám