Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA nezadržitelně roste

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Nezaměstnanost ve Spojených státech nadále nezadržitelně roste. Podle pátečních statistik skončilo v březnu bez práce dalších 663 tisíc lidí. Kvůli tomu je v zemi nejvyšší nezaměstnanost od roku 1983.

Článek

Březnová míra nezaměstnanosti poskočila z únorových 8,1 procenta na 8,5 procenta. Přestože čísla ukazují stále zhoršování situace, současná data odpovídají odhadům analytiků.

„Je to smutné číslo. Přestože výsledek nebyl horší než odhad, neznamená to, že by to nebylo smutné,“ citovala BBC analytika Roberta Macintoshe ze společnosti Eaton Vance Corp. 

Podle BBC od začátku recese v USA, tedy od prosince 2007, bylo v zemi ztraceno přes 5,1 miliónu pracovních příležitostí, z toho 3,3 miliónu v posledních pěti měsících.

Celkově je V USA bez práce již 13,2 miliónu lidí. Ne všechny podniky nutně propouští, mnoho firem zaměstnává lidi na částečný úvazek. 

S tím souvisí i to, že Američané často žádají o finanční podporu na potraviny. Podle posledních statistik tak učinilo přes 32 miliónů lidí, tedy každý desátý Američan. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám