Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA je nejvyšší od roku 1983

Washington

Míra nezaměstnanosti v USA se v září zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983. Zaměstnavatelé v září zrušili 263 000 pracovních míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce. Slabá situace na trhu práce by mohla ohrozit oživení americké ekonomiky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali zvýšení míry nezaměstnanosti na 9,8 procenta. Počítali však s tím, že zaměstnavatelé v devátém měsíci propustili pouze 180 000 zaměstnanců. V srpnu zaniklo 201 000 pracovních míst.

Vysoká nezaměstnanost má negativní dopad na spotřebitelskou důvěru a snižuje domácí poptávku. To naznačuje, že oživení největší světové ekonomiky bude pouze pomalé. Spotřebitelské výdaje se na ekonomické aktivitě USA podílí více než dvěma třetinami.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí klesala ročním tempem pouze o 0,7 procenta po propadu o 6,4 procenta v předchozích třech měsících. Ministerstvo obchodu tento týden opravilo svůj předchozí odhad, podle kterého pokles v ročním přepočtu činil rovné procento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám