Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA je nejnižší za 16 let

Ve Spojených státech v červenci vzniklo zhruba 209 tisíc nových pracovních míst, což je více, než se čekalo. Výraznější byl i růst mezd. Míra nezaměstnanosti se pak snížila na 4,3 procenta, na nejnižší úroveň za 16 let. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo práce.

Foto: Profimedia.cz

V USA v létě nejvíc nabírají zaměstnance restaurace a bary.

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že v červenci v USA vznikne zhruba 183 tisíc míst. Statistika také ukázala, že průměrná hodinová mzda v červenci stoupla o 0,3 procenta po růstu o 0,2 procent v červnu. Zaznamenala tak nejvyšší růst za pět měsíců.

Meziročně se ale mzdy zvýšily jen o 2,5 procenta, což je stejné tempo jako v červnu. Značně tak zaostávají za standardním růstem v časech nízké nezaměstnanosti, který se pohybuje mezi 3,5 a čtyřmi procenty. Ještě v únoru činil 2,8 procenta, od té doby se ale snižuje.

Zvyšování mezd je přitom stěžejním prvkem hospodářské expanze. Ve druhém čtvrtletí roční růst americké ekonomiky činil 2,6 procenta po tempu 1,2 procenta v prvních třech měsících.

Zaměstnanosti v USA pomáhá letní turistický ruch. Restaurace a bary v červenci přijaly přes 50 tisíc lidí, upozornil server BBC.

Pozitivní údaje z trhu práce okamžitě na Twitteru komentoval americký prezident Donald Trump.  „Skvělá čísla - a to jsem teprve začal,” napsal Trump. Před svým zvolením sliboval návrat pracovních míst do USA, hrozil například uvalením cel na auta amerických automobilek vyráběných v Mexiku. Ford vzápětí ukončil projekt t již rozestavěné továrny v Mexiku.

Trump současně v pátek na Twitteru kvitoval plán japonských automobilek Mazda a Toyota postavit v USA novou továrnu, která má zaměstnat až čtyři tisíce lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám