Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Řecku vystoupala na rekordních 26 procent

Novinky, pit
Atény

Míra nezaměstnanosti v krizí drceném Řecku vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku na rekordních 26 procent oproti 24,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Informovala o tom agentura AP s odkazem na údaje tamního statistického úřadu INSEE.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Jedna z mnoha stávek proti úsporným opatřením v Aténách

Článek

Kombinace úsporných opatření spolu s hlubokou šestiletou recesí v ekonomice způsobuje trvalý pokles pracovních míst v této jihoevropské zemi. Pro srovnání, v posledním kvartále roku 2011 činila nezaměstnanost 20,7 procenta.

Podle statistického úřadu bylo bez práce mezi říjnem a prosincem 2012 celkem 1,29 miliónu lidí. Ve věkové skupině do 25 let dosáhla míra nezaměstnanosti 57,8 procenta. Mezi ženami činila nezaměstnanost 29,7 procenta, mezi muži pak 23,3 procenta.

Řecko v důsledku masivních mezinárodních půjček muselo přijmout politiku masivních škrtů, propouštění ve státním sektoru a zvyšování daní.

Pokud jde o míru nezaměstnanosti v eurozóně, ta v lednu dosáhla 11,9 procenta, což je také rekordní hodnota. Na rekord se dostala za únor i nezaměstnanost v Česku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám