Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Itálii byla v lednu nejvyšší za dvě desetiletí

Novinky, pit
Praha

Míra lednové nezaměstnanosti v Itálii se dostala na nejvyšší úroveň od roku 1992, když vzrostla na 11,7 procenta z revidovaných 11,3 procenta v prosinci. Důvodem je mimo jiné prohlubující se recese, informovala agentura Bloomberg s odkazem na tamní statistický úřad.

Foto: Tony Gentile , Reuters

Odstupující italský premiér Mario Monti

Článek

Analytici takovýto nárůst ve svých odhadech neočekávali. Nad desetiprocentní úrovní se italská nezaměstnanost drží už 12. měsíc v řadě. Ve věkové skupině mezi 15 a 24 lety počet lidí bez práce vzrostl na rekordní úrovneň 38,7 procenta oproti prosincovým 37,1 procenta.

Ani další údaje nejsou zatím příliš potěšující. Italská ekonomika se propadla v posledním loňském čtvrtletí o jedno procento, navíc klesají spotřebitelské výdaje a podnikové investice.

Třetí největší ekonomice eurozóny by k růstu v druhé polovině letošního roku mohl pomoci rostoucí vývoz, jak odhaduje italská centrální banka. Brzdou se však může stát slabá důvěra domácností i tuzemských podniků.

Situaci v Itálii navíc komplikují patové volební výsledky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost je v Česku rekordní

Míra nezaměstnanosti v Česku překonala podle staré metodiky desetiprocentní hranici, čímž vystoupala na nejvyšší hodnotu od roku 1993, tedy od vzniku...

Výběr článků

Načítám