Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla pod pět procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obecná míra nezaměstnanosti v Česku klesla ve třetím čtvrtletí na 4,9 procenta a je nejnižší od roku 2008. Oproti stejnému období minulého roku se nezaměstnanost snížila o jeden procentní bod. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrála Úřadu práce

Článek

Ve třetím čtvrtletí bylo bez práce zhruba 257 200 lidí. Oproti loňsku se celkový počet nezaměstnaných snížil o více než 55 tisíc osob.

„Nižší byla míra nezaměstnanosti pouze na vrcholu ekonomického růstu ve všech čtvrtletích roku 2008, předtím byla nižší ještě v první polovině roku 1997,“ uvedl ČSÚ.

Míra zaměstnanosti 15-64letých činila 70,5  procenta, což je vůbec nejvíce od začátku výběrového šetření v roce 1993.

Nejvyšší nezaměstnanost je podle statistiků stále mezi lidmi se základním vzděláním, kde je jich bez práce více než pětina. U početné skupiny středoškoláků bez maturity a vyučených ale nezaměstnanost významně klesla. Práci jich nemá 5,5 procenta. Vysokoškoláků je bez práce jen 2,4 procenta a z osob s úplným středním vzděláním s maturitou pak 3,4 procenta.

„Aktuální výsledek je tak dalším potvrzením robustního oživování české ekonomiky, která se dostala do své nejlepší kondice od propuknutí krize. Míra nezaměstnanosti v ČR je jednou z nejnižších v hospodářsky vyspělém světě,“ upozornil ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Podle dat OECD je nižší nezaměstnanost než v Česku už jen v Německu, Mexiku, na Islandu a v Japonsku.

Rozdílná metodika
Statistický úřad tzv. obecnou míru nezaměstnanosti počítá podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech. Ukazatel vyjadřuje podíl počtu nezaměstnaných na celkovém součtu zaměstnaných a nezaměstnaných osob ve věku 15–64 let.Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci vůbec nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt. Takových „ekonomicky neaktivních“ osob je v ČR nyní 137 tisíc.Čísla statistiků o nezaměstnanosti proto vycházejí nižší než údaj zveřejňovaný Úřadem práce ČR (ÚP). Ten uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu vydělený počtem všech lidí ve věku 15–64 let, kteří žijí na daném území. V září podle ÚP klesla nezaměstnanost v Česku na šest procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám