Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku klesla na 6,2 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku klesla v červnu proti květnu o dvě desetiny procentního bodu na 6,2 procenta. Bez práce bylo 451 395 lidí, což je nejméně od dubna 2009, informoval ve čtvrtek Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Volných pracovních míst bylo nejvíce od prosince 2008, zaměstnavatelé jich v červnu nabízeli 96 983. Na jedno volné místo tak v průměru připadlo 4,7 uchazeče, uvedl úřad v tiskové zprávě. Pokles nezaměstnanosti očekávali i ekonomičtí analytici.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 regionů - největší okres Prachatice (o 8,6 procenta), Český Krumlov (o 6,6 procenta) a Jindřichův Hradec (o 6,4 procenta).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. V rámci monitorovacích návštěv nám zaměstnavatelé hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezónní práce,“ řekla zastupující generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Ve srovnání s ostatními zeměmi si ČR stále vede výborně. Má pátou nejnižší nezaměstnanost v rámci celé EU a lepšími výsledky se může pochlubit pouze Německo, Velká Británie, Malta a Lucembursko,” komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Ten ale zároveň předpokládá, že nezaměstnanost letos už v dalších měsících příliš nepoklesne. „Na podzim na trh práce navíc dorazí absolventi a hned potom začnou pozvolna končit i sezónní práce. V každém případě však vývoj na trhu práce bude po zohlednění tohoto tradičního vývoje velmi pozitivní a míra nezaměstnanosti na konci letošního roku zdaleka nedosáhne sedmi procent,” dodal Dufek.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Byli jste někdy bez zaměstnání?
ano, několikrát
36,3 %
jen jednou
21,6 %
ne
42,1 %
Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám