Hlavní obsah

Nezaměstnanost v červnu dál klesla

Aktualizováno

Nezaměstnanost v červnu meziměsíčně klesla o 0,1 procentního bodu na 7,4 procenta. Bez práce bylo 537 179 lidí, oznámil v úterý Úřad práce. Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta a bez práce bylo 629 274 lidí, nejvíc v historii Česka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nástěnka volných pracovních pozic na úřadu práce v Pardubicích

Článek

Situaci na trhu práce dál ovlivňují sezónní práce a oživování české ekonomiky. V příštích měsících by ale mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol na úřady práce stagnovat nebo mírně růst, uvedla generální ředitelka úřadu Marie Bílková.

Mezi uchazeči převažovali pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, manipulační, pomocní, nekvalifikovaní stavební či montážní dělníci, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, opraváři a řidiči. Mezi nově evidovanými se začali v menší míře objevovat i učitelé, vychovatelé, pedagogičtí pracovníci či lektoři.

11 lidí soupeří o jedno volné místo

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta. I tam ale klesá a v červnu se proti květnu snížila o půl procentního bodu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, kde činí 9,8 procenta. Nejnižší podíl nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce tradičně v Praze, a to 5,3 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,5 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 10,9 uchazeče. Na Ústecku, Bruntálsku či Karvinsku je to ale třikrát více.

Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí Česko nadále pod evropský průměr. Podle Úřadu práce míra české nezaměstnanosti v této metodice vycházející z dubnových výsledků dosahovala 6,2 procenta, zatímco v evropské osmadvacítce to bylo v průměru 10,3 procenta.

Reklama

Související články

Jen samotné studium práci nezajistí

Úspěšné absolvování prestižní univerzity pro získání zaměstnání nestačí, neméně důležité jsou znalosti z praxe. V tom se shodují odborníci – personalisté.

Na trhu práce roste optimismus

Volných míst a s nimi opatrného optimismu na trhu práce přibývá, což dokládá i patnáctiprocentní meziroční nárůst zveřejněných pracovních nabídek za první...

Výběr článků

Načítám