Hlavní obsah

Nezaměstnanost se ve Francii dostala na 13leté maximum, v Řecku šla mírně dolů

– Paříž
Novinky, pit

Míra nezaměstnanosti ve Francii stoupla v posledním čtvrtletí loňského roku o 0,3 procenta na 10,6 procenta oproti třetímu kvartálu. Jde tak o nejvyšší hodnotu od druhého čtvrtletí roku 1999. Vyplývá to z údaje tamního statistického úřadu INSEE. Analytici varují před jejím dalším letošním nárůstem až na 11,3 procenta. Naopak v Řecku za prosinec mírně poklesla.

Článek

Aktuální míra nezaměstnanosti zahrnuje pevninskou Francii i její zámořská území a zasáhla 3,17 miliónu lidí, v samotné Francii se pak jedná o 2,9 miliónu lidí. Ve věkové skupině mezi 15 a 24 lety dosahuje nezaměstnanost 25 procent.

Francouzský prezident François Hollande navíc minulý měsíc přiznal, že vláda nedokáže splnit slíbené cíle ke zkrocení nezaměstnanosti pro tento rok. Podobně problematické je i snížení letošního schodku na stanovenou úroveň.

Míra nezaměstnanosti se ve druhé největší ekonomice eurozóny od Hollandova nástupu do úřadu v květnu 2012 zvýšila, a to i přes jeho sliby vytvářet 100 000 nových pracovních míst ročně.

Evropa stále nemůže vybřednout z finanční a dluhové krize, která ji zasáhla v roce 2008. V jejím důsledku byly nuceny jednotlivé vlády přijmout tvrdá úsporná opatření a provést řadu ekonomických reforem.

Řecko hlásí lehký pokles

Pro srovnání, nezaměstnanost v Česku se za leden dostala na rekordní úroveň od vzniku samostatné České republiky v roce 1993. [celá zpráva]

Ve čtvrtek rovněž zveřejnil řecký statistický úřad Elstat míru nezaměstnanosti v této jihoevropské zemi za prosinec. Z dostupných údajů vyplývá, že oproti listopadovým 26,6 procenta lehce poklesla na 26,4 procenta. Přestože se jedná o první snížení od května 2008, i nadále má Řecko nejvyšší nezaměstnanost v rámci 17členné eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám