Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na nový rekord

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na nový rekord 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta. Bez práce bylo 200 675 lidí, informoval v pondělí Úřad práce ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

V uplynulém měsíci evidovaly úřady práce celkem 346 552 volných pracovních míst, což je o 6633 více než v dubnu a o 63 309 více než před rokem.

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a pracovní trh ovlivňují i sezónní práce, které jsou v plném proudu,” uvedla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Jak upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda, nezaměstnanost pokořila další rekord a nyní je na nejnižší úrovni od druhé poloviny 90. let.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Česká republika nadále vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti nejen v rámci Evropské unie, ale také v rámci zemí OECD. Z členských států této organizace mají srovnatelně nízkou míru nezaměstnanosti pouze Japonsko a Island,” zdůraznil ekonom.

Nejnižší míra nezaměstnanosti je v Pardubickém, Plzeňském a Jihočeském kraji - méně než dvě procenta. Nejvyšší je v Moravskoslezském kraji - 4,2 procenta.

Nízká nezaměstnanost trápí mnoho firem, které těžko shánějí lidi. Firmám nejvíc chybí kvalifikovaní řemeslníci, dělníci, ale také odborníci v informačních technologiích.

Anketa

Uvažujete o změně práce?
Ano
62,9 %
Ne
37,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 650 čtenářů.
Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám