Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na 6,7 procenta, volných míst je nejvíce za posledních sedm let

Nezaměstnanost v České republice se v dubnu snížila na 6,7 procenta z březnových 7,2 procenta. Počet nezaměstnaných klesl pod půl miliónu, bez práce bylo 491 585 lidí. Zaměstnavatelé nabízeli 83 692 volných míst, což je nejvíce od prosince 2008, uvedl v úterý Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Loni v dubnu byla míra nezaměstnanosti 7,9 procenta a volných pracovních míst bylo o 39 446 méně.

"Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezónní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu," uvedla Kateřina Sadílková, pověřená ředitelka Úřadu práce ČR.

Nezaměstnanost by měla podle úřadu nadále klesat, protože zaměstnavatelé budou v nadcházejících měsících nabírat další pracovníky.

Přibývá dlouhodobě nezaměstnaných

"I na velmi pozitivních dubnových datech z pracovního trhu však lze najít černou skvrnu. Najít práci se podařilo především krátkodobě nezaměstnaným. Naopak počet dlouhodobě nezaměstnaných nad dva roky v dubnu meziročně vzrostl o téměř šest tisíc na 145 tisíc osob," upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V dubnu byl největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky či pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, například po obráběčích kovů, zámečnících a soustružnících.

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to deset procent. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je v Praze, a to 4,8 procenta. Těsně za ní je Plzeňský kraj se 4,9 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám