Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na 2,6 procenta

Míra nezaměstnanosti v Česku dosáhla v říjnu 2,6 procenta. Meziročně jde o pokles o 0,6 procentního bodu. Meziměsíčně to je o desetinu bodu méně. Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku.

Článek

Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,4 procenta, míra nezaměstnanosti žen tří procent.

Míra zaměstnanosti byla v říjnu na 75 procentech a oproti stejnému měsíci loňského roku se zvýšila o 0,9 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,6 procenta, u žen 68,1 procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

„Úroveň ekonomické aktivity se za poslední tři měsíce držela velmi vysoko, zejména u žen byl patrný plný návrat na trh práce. Stojí za tím patrně ukončení vládních opatření, především návrat dětí do škol,“ řekl k výsledkům Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Nezaměstnanost znovu klesla, v následujících měsících ale bude růst

Ekonomika

Podle Holého se však ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 míra nezaměstnanosti stabilizovala na vyšší úrovni, a to u obou pohlaví. Podle dat ČSÚ bylo v říjnu 2019 nezaměstnáno 2,2 procenta lidí. U mužů to bylo 1,8 procenta, u žen 2,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám