Hlavní obsah

Nestandardní převod miliard na dopravě ovlivnil schodky rozpočtů 2012 a 2013

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo dopravy nestandardním převodem pěti miliard korun na žádost ministerstva financí ovlivnilo schodek státního rozpočtu v letech 2012 a 2013, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Vyplývá to z kontroly, o jejíchž výsledcích v pondělí informovala mluvčí NKÚ Olga Málková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Převod snížil schodek rozpočtu v roce 2013, který měl být předvolební. Volby se ale po pádu Nečasovy vlády nakonec uskutečnily už v říjnu 2013.

Pět miliard korun bylo v poslední den roku 2012 převedeno z operačního programu Doprava na účet Státního fondu dopravní infrastruktury a v únoru následujícího roku zpět.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zabralo to pouhé dva dny

„Celý proces převodu prostředků – včetně žádostí a finanční kontroly – trval pouhé dva pracovní dny,” upozornil NKÚ. Jako důvod převodu prostředků podle závěrů kontroly ministerstvo dopravy uvedlo „optimalizaci finančních operací státního rozpočtu na rok 2012 a řízení likvidity státu”.

Finanční operace ovlivnila také ekonomické výsledky ministerstva dopravy.

Schodek státního rozpočtu v roce 2012 činil 101 miliard korun, schválený rozpočet počítal se schodkem 105 miliard. Loni státní rozpočet skončil ve schodku 80,9 miliardy korun, schválen byl deficit 100 miliard korun.

Chybějící technika a software za desítky miliónů

NKÚ také zjistil, že ministerstvo dopravy při inventurách majetku za roky 2011 až 2013 nedohledalo výpočetní techniku a software až za desítky miliónů korun.

„Inventury výpočetní techniky navíc neprováděli zaměstnanci, kteří k tomu byli určeni,” uvedl kontrolní úřad. Ministerstvo dopravy podle něj také v roce 2013 neevidovalo počty licencí k počítačovým programům.

NKÚ prověřoval účetní závěrku ministerstva dopravy za rok 2013, k její spolehlivosti se ale nevyjádřil. Kontroloři se kvůli nejednoznačnosti účetních předpisů nemohli vyjádřit ke správnosti údajů o převodech peněz z evropských fondů. Vyjádření k části závěrky také nemohli dát kvůli nedostatku podkladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám