Hlavní obsah

Neprodané zásoby cigaret se mají zničit

Právo, Jiří Novotný

Spotřební daň na cigarety se v Česku od letošního 1. ledna zvedla o dvě koruny na krabičku. Kuřáci to ale ještě nepocítili, protože se stále ještě doprodávají krabičky se starými kolky a tedy za nezměněné ceny. To se ale rychle změní – neprodané zásoby budou muset již po třech měsících výrobci i prodejci zničit. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřební dani, který už enormní předzásobení neumožňuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh novely předloží ke schválení vládě a parlamentu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten věří, že novelu poslanci schválí již v dubnu hned v prvním čtení. Pokud ji pak podpoří i Senát a podepíše prezident Miloš Zeman, měla by nabýt účinnosti od letošního 1. září.

Poprvé by se tak v Česku uzákonil maximálně tříměsíční doprodej. Krabičky se starými kolky se v tom případě budou smět doprodávat jen do 30. listopadu, a v prosinci už budou v Česku k mání pouze cigarety s novým kolkem, v průměru o šest procent dražší než teď.

Zdražení zhruba o šest korun

„Je fakt, že pro kuřáky bude letošní rok krutý, vždyť podle návrhu této novely zdraží ještě letos krabička cigaret o další tři až čtyři koruny. Celkové zdražení tedy bude zhruba o šest korun proti nynějším cenám,“ řekl Právu jednatel firmy Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Důvodem, proč si výrobci vytvořili mohutné zásoby, je cenová válka na tuzemském tabákovém trhu. Nikomu se nechce přijít se zdražením jako první. Například Marlboro King Size se tak stále prodávají za 89 korun, sparty za 80 korun, rothmansky za 72 korun a dunhillky za rovnou stokorunu. Přitom už měly stát v průměru o dvě koruny víc.

Na dotaz, jak dlouho doprodej potrvá, odpověděl Provazník: „Odhaduji, že zásoby luxusnějších značek vydrží prodejcům nejvýš do konce dubna. Levnější značky se ale budou doprodávat ještě několik měsíců.“

Neprodané zásoby se zlikvidovat musejí

To potvrzují i poznatky přímo z prodejen. Třeba prodavačka tabáku ve vestibulu stanice metra na pražském Chodově Právu řekla: „Pokud nějaké cigarety doprodáme a objednáme si další, dojdou nám vždy se starým kolkem. Vyšší spotřební daň se u nás na cenách ještě neprojevila. Jenom camelky teď zdražily o korunu na 83 Kč, ale to kvůli strategii jejich výrobce.“

V jiné pražské trafice ve Štěrboholech už zdražení zaznamenali, i když zatím jen v sortimentu luxusních cigaret. Značka Sobranie, která dosud stála 131 korun, se tam už prodává za 140 Kč, tedy výrazně dráž, než by odpovídalo zvýšené spotřební dani.

Na dotaz, jestli se neprodané zásoby skutečně zlikvidují, odpověděl Provazník: „Nic jiného výrobcům ani prodejcům nezbude. Vzhledem k tomu, že na cigaretových krabičkách jsou nalepeny české kolky, nelze je distribuovat nikam mimo území ČR.“

Reklama

Výběr článků

Načítám