Hlavní obsah

Nepoučitelná JPMorgan má sto miliard v rizikových úvěrech

– Londýn/New York

Ztráta banky JPMorgan, která činí dvě miliardy dolarů, souvisí s rizikovými úvěry ve výši přes sto miliard dolarů, uvedl v pátek list Financial Times. Jde o stejný typ strukturovaných rizikových úvěrů, která stály u kolébky hypoteční krize v roce 2008.

Foto: Profimedia.cz

Newyorské sídlo JP Morgan Chase

Článek

Hlavní investiční kancelář banky byla subjektem, který nakoupil vůbec nejvíc evropských úvěrů krytých hypotékami a dalších komplexních spojených s různými půjčkami a jejich zajištěním. Listu to sdělila více než desítka obchodníků a expertů na půjčky.

Oddělení navíc dominovalo obchodům i v dalších podobně sporných oblastech investic, které list označil za esoterické. Banka JPMorgan uvedla, že její aktivity byly zaměřené na vyvážení rizik, ale ukázalo se, že místo toho kupovala ve velkém rizikové toxické úvěry.

„Nemohu pochopit, jak mohli být v klidu, protože je (úvěry) nikdo nemůže v termínu splatit. Je to stejný problém, kterému čelí při obchodech s deriváty,“ řekl jeden z obchodníků z konkurenční banky.

Banka se od bezpečnějších produktů, jako jsou státní dluhopisy, odklonila k rizikovějším v roce 2009 s cílem zvýšit návratnost a rozdělit investice. Před jejími aktivitami v roce 2010 dokonce varovala asociace britských bankéřů. Důvodem bylo, že banka získala 45 procent britských záruk hypoték ve výši 13 miliard liber.

Banka JPMorgan tvrzení listu odmítla komentovat. Kvůli ztrátě už bylo zahájeno vyšetřování ze strany amerického ministerstva spravedlnosti. Pobouřeni jsou nečekanou ztrátou i američtí zákonodárci. Banka přišla o dvě miliardy za šest týdnů kvůli nevhodné formě zajišťovacího portfolia. [celá zpráva]

O svá místa zatím přijdou manažeři zodpovědného oddělení. [celá zpráva]

Poslední zprávy jsou vodou na mlýn požadavků na tvrdší regulaci bank, proti níž se JPMorgan stavěla. Ta jako jediná neutrpěla ztrátu při  úvěrové krizi v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám