Hlavní obsah

Německý průmysl je v rekordním propadu

Novinky, bož
Aktualizováno

Německá průmyslová produkce zaznamenala na konci loňského roku silný propad. V prosinci poklesla meziměsíčně o 3,5 procenta, vyplynulo z dat statistického úřadu Destatis. Analytici přitom podle serveru listu Frankfurter Allgemeine Zeitung očekávali jen mírný pokles o 0,2 procenta. Místo toho došlo k největšímu propadu od krizového roku 2009.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německá průmyslová produkce zaznamenala na konci loňského roku silný propad.

Článek

I meziroční propad německého průmyslu byl v prosinci obrovský. Pokles oproti prosinci 2018 dosáhl 6,8 procenta.

Jak meziroční, tak meziměsíční propad byl naposledy silnější v roce 2009. Tehdy se Německo vyrovnávalo s důsledky světové finanční krize, jež vypukla ve Spojených státech roku 2008.

Německo se v posledních čtvrtletí opakovaně vyhnulo recesi. Takzvaná technická recese je definována jako dva čtvrtletní poklesy hrubého domácího produktu (HDP) v řadě. Za celý loňský rok německá ekonomika rostla o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013.

Potvrzeno: Německo se vyhnulo recesi. Není důvod jásat, mírní nadšení ekonom

Ekonomika

Čtvrtletí pokles Německo zaznamenalo ve druhém čtvrtletí 2019. Recesi se ve třetím čtvrtletí vyhnulo velmi těsně, růstem o 0,1 procenta.

I když je větší krize německé ekonomiku podle analytiků stále nepravděpodobná, hrozí jí určitá stagnace. Právě výrobní sektor, jejž se páteční údaje týkají, je nejproblematičtější částí ekonomiky.

Dopadá na něj obchodní napětí ve světě a zpomalování čínské ekonomiky, jež je pro Německo významným partnerem. Německou ekonomiku však podle analytiků drží nad vodou spotřebitelé.

Výsledky německé ekonomiky jsou s napětím sledovány i v České republice. Německo je totiž pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam zhruba třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

Reklama

Související články

Německo chystá opatření pro případ recese

Německo podle agentury Bloomberg připravuje opatření na povzbuzení domácí ekonomiky a spotřeby. Má jít o prevenci před hlubší recesí, která největšímu...

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Německý hrubý domácí produkt (HDP) se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta. Vyplývá to ze čtvrtečního sdělení Spolkového statistického úřadu (Destatis)....

Výběr článků

Načítám