Hlavní obsah

Německý export rekordně klesl. Čeká se nejhorší propad ekonomiky od konce války

– Německo

Německý export v březnu meziměsíčně klesl o 11,8 procenta, což je nejvíce od roku 1990, kdy se začala statistika vést. Vlivem pandemie se snížila poptávka po zboží největší evropské ekonomiky. Oznámil to dnes německý statistický úřad. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali pokles vývozu o pět procent.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Dovoz se v březnu meziměsíčně snížil o 5,1 procenta. Analytici prognózovali snížení o čtyři procenta. Obchodní přebytek Německa se snížil na 12,8 miliardy eur (514,7 miliardy Kč) z únorových 21,4 miliardy eur. Analytici počítali s poklesem na 18,9 miliardy eur.

Německá spolková vláda očekává, že ekonomika země, tradičně závislá na exportu, letos vykáže propad o 6,3 procenta, a to navzdory záchrannému balíčku 750 miliard eur. Byl by to nejhorší pokles od druhé světové války.

Největší evropská ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, potvrdili statistici

Ekonomika

Oživení hospodářství bude podle ekonomů pomalé a bude do značné míry záviset na tom, jak rychle se hospodářsky vzchopí evropští sousedé Německa a další obchodní partneři jako Čína a Spojené státy.

"Provázanost světové ekonomiky bude pro odvětví vývozu během koronavirové krize fatální," uvedl Alexander Krüger ze společnosti Bankhaus Lampe, podle nějž to nejhorší teprve přijde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám