Hlavní obsah

Německo si nechá napojit větrné farmy od Švýcarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Švýcarský strojírenský koncern ABB obdržel zakázku za miliardu dolarů (téměř 17 miliard korun) na napojení větrných elektráren ze Severního moře na německou energetickou síť. Podnik v úterý uvedl, že jde o jeho největší objednávku v přenosu elektrické energie. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spojení bude schopné zásobovat energií přes 1,5 miliónu domácností proudem z ekologicky čisté větrné energie. Síť, která bude v provozu od roku 2015, podle ABB pomůže snížit emise oxidu uhličitého o více než tři milióny tun za rok.

Švýcarský koncern dodává zařízení ropným, plynárenským a energetickým firmám. Nyní sází na rostoucí poptávku po "zelených" technologiích, kdy se státy snaží nahrazovat stárnoucí energetické sítě a zároveň se po fukušimské havárii odvracejí od jaderné energie. Poptávku po úsporných technologiích v energetice navíc zvyšuje drahá ropa.

V březnu ABB převzala podíl v německé firmě Novatec, která podniká v alternativních energiích, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám