Hlavní obsah

Německo se dohodlo s bankami na úvěrech pro Opel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda se dohodla se skupinou bank na překlenovacím úvěru pro domácí automobilku Opel. Před jeho poskytnutím se však musí vyjasnit otázky ohledně nového investora do podniku. Zájem mají italský Fiat a kanadsko-rakouský výrobce automobilových součástek Magna.

Článek

Oba zájemci do středy mají představit podrobnosti o svých záměrech s německým podnikem. Pak bude jasno i v půjčkách.

"Shodli jsme se v Berlíně na tom, jak by mohlo být překlenovací financování organizováno," řekl ministr hospodářství spolkové země Durynsko agentuře DPA.

Dohodu o způsobu poskytnutí překlenovacího úvěru automobilce Opel potvrdil rovněž viceprezident Evropské investiční banky (EIB) Matthias Kollatz-Ahnen. "Byl dohodnut model (pro překlenovací úvěr)," řekl Kollatz-Ahnen agentuře Reuters.

Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 000 lidí, automobily ale vyrábí i v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii. Firma již dříve uvedla, že potřebuje pomoc zhruba 3,3 miliardy eur (téměř 90 miliard korun) z veřejných zdrojů, aby se vyhnula uzavírání továren a propouštění zaměstnanců.

Opel je součástí největší americké automobilky General Motors, která se v důsledku slabé poptávky dostala na pokraj bankrotu a nyní se snaží o restrukturalozaci, aby dosáhla na další pomoc od státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám