Hlavní obsah

Německo potřebuje silnou Evropu, domnívá se německý ministr financí

Novinky, pit
Berlín

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je přesvědčen, že dohoda dosažená na summitu EU uskutečněném koncem tohoto týdne v Bruselu vyřeší dluhové krize v eurozóně. Podle ministra potřebuje Německo silnou Evropu, jak připomíná agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

„Jsem si jistý, že budeme schopni vyrovnat se s dopady dluhové krize v Evropě, a to díky podpisu rozsáhlých smluv o reformách v eurozóně,“ uvedl Schäuble pro týdeník Focus.

Podle ministra vyšla Evropa z krizí vždy posílena, navíc ekonomicky silná Evropa je důležitá pro Německo. „Pokud budeme postupovat jako jednotlivé země, můžeme maximálně zpomalit ztrátu našeho významu, ale nemůžeme tomu zabránit,“ dodal Schäuble.

Ministr rovněž připomněl, že euro je důstojným nástupcem německé marky a že zajistilo větší stabilitu v jeho 12leté historii než marka. „Euro je podle mě z nadhledu několika měsíců stále odsouzené k oslabení vůči dolaru. Evropská centrální banka nejspíš bude donucena pod tlakem přicházející recese ještě víc snížit své úrokové sazby a dát euru další podpásovou ránu,“ domnívá se ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. Koruna tím bude podle něj ale trpět.

Bouře ve sklenici vody?

Závěry summitu, jako například vytvoření paktu pro posílení rozpočtové disciplíny a užší integraci, odmítla pouze Velká Británie. Přesto byl britský premiér David Cameron v Londýně po svém návratu oslavován od svých konzervativních kolegů jako hrdina.

Britský ministr financí George Osborne popřel, že Británie nyní ztratí vliv v EU. Zdůraznil, že Cameron byl nucen chránit zájmy své země. „Naprosto chápu postoj Británie, která nevymění svou suverenitu za záchranu eura, které je stejně samo o sobě neúspěšným projektem, které jen stahuje hospodářský růst celé EU ke dnu,“ uvedl Pikora, podle nějž byl summit jen další bouří ve sklenici vody.

„Problém je stále na stole a stále se neví, co s ním,“ dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám