Hlavní obsah

Německo ochromila stávka strojvůdců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

V Německu pokračuje série stávek železničářů. V úterý trvá protest od pěti do devíti hodin ráno. Statisíce lidí mají problém se dostat do práce. Kromě meziměstských spojů nejezdí ani příměstké vlaky a S-bahn. Železničáři si chtějí vymoci zvýšení mezd.

Článek

Městská rychlodráha S-Bahn se zastavila ve dvou největších městech Berlíně a Hamburku.V Berlíně ji každým dnem využívá kolem 1,4 miliónu lidí. "Úplná náhrada v takovém rozsahu není možná," uvedla mluvčí berlínských dopravních podniků Petra Reetzová.

Firma Deutsche Bahn tvrdí, že když požadavkům zaměstnanců na platy vyhoví, bude muset propustit 9000 lidí, aby se náklady vyrovnaly. Železničáři chtějí zvýšit plat v průměru o sedm procent, dráhy nabízejí dvě procenta a jednorázový příspěvek 300 eur. Strojvůdci požadují zvýšení mezd až o 30 procent. To jim jiné železniční odborové svazy vytýkají.

Vlaky z Německa nejezdí ani do Česka a během dopoledne budou jezdit se zpožděním. Týká se to například vlaku EC Hungaria z Berlína do Budapešti nebo nočního vlaku z Wiesbadenu, který v Praze končí v 8:55.

Problémy mají proti původním předpokladům i vlaky, které jedou z ČR do Německa. Dráhy nepustily vlak z Prahy do Drážďan. Ten čekal v Děčíně, až stávka skončí. Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala uvedl, že stávka zpozdila nebo ještě zpozdí sedm mezinárodních vlaků na trasách mezi Německem a ČR. Většina z nich měla zpoždění kolem tří hodin, některé dráhy nahrazovaly na českém území vlastními soupravami.

Na regionální spoje, například na Karlovarsku, by stávka neměla mít velký vliv, neboť je většinou provozují menší společnosti, kde se nestávkuje.

Některé vlaky, které přijížděly do Německa ze zahraničí, se na německém území zastavily. Rakouské dráhy ale oznámily, že jejich personál poveze cestující až do cílových německých stanic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám