Hlavní obsah

Německo, Belgie a Nizozemsko stahují z trhu jedovatá vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo, Belgie a Nizozemsko stahují z trhu milióny nizozemských vajec kontaminovaných toxickým insekticidem fipronil. Německé úřady tvrdí, že látky je ve vejcích malé množství a pro dospělé nepředstavuje hrozbu, nebezpečná jsou ale pro děti. Fipronil může poškodit játra nebo ledviny, napsal server týdeníku Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Likvidace vajec na farmě v nizozemském Onstwedde.

Článek

Úřad dohlížející na bezpečnost potravin NVWA vyšetřuje drůbežárny a 180 podniků už bylo dočasně uzavřeno. Úřad zdůraznil, že riziko představuje pouze omezený počet typů vajec rozpoznatelný podle konkrétních čísel.

V Belgii a Nizozemsku začaly obchody vejce stahovat z trhu už v pondělí, ve čtvrtek oznámilo podobný krok Německo. Některé řetězce jako REWE a jeho diskontní prodejny Penny stahují z pultů všechna vejce, jiné jen ta ze seznamu NVWA.

Fipronil se používá především v boji proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) ho považuje za mírně toxický, vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. Velké množství může poškodit ledviny, játra a lymfatické uzliny.

V České republice budou veterináři namátkově kontrolovat vejce a kuřecí ze šesti zemí, kde se v chovech mohl používat zmíněný insekticid.

Reklama

Výběr článků

Načítám