Hlavní obsah

Německé hospodářství se vrátilo k růstu

Německá ekonomika se po balancování na pokraji recese v 1. čtvrtletí vrátila k růstu, HDP stouplo v porovnání s předchozími třemi měsíci o 0,4 procenta. Spolkový statistický úřad ve středu uvedl, že za růstem stojí především stavebnictví a výdaje domácností. Potvrdil, že ve třetím loňském kvartálu německá ekonomika klesla o 0,2 procenta a ve čtvrtém stagnovala.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier a bavorský premiér Markus Söder na strojírenském veletrhu v Mnichově.

Článek

V meziročním porovnání hospodářský růst Německa po očištění od sezónních vlivů činil 0,7 procenta. Recesi ekonomové definují jako pokles HDP v alespoň dvou po sobě následujících čtvrtletích.

Po dvou čtvrtletích bez expanze je první kvartál „prvním paprskem naděje“, uvedl ministr hospodářství Peter Altmaier v rozhovoru s agenturou Reuters. Dodal však, že by to neměl být důvod k „odvolání poplachu“.

„Mezinárodní obchodní spory stále nejsou vyřešeny. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom našli přijatelná řešení, která umožní volný obchod,“ řekl Altmaier.

Ministr, který je stoupencem kancléřky Angely Merkelové, vyzývá ke snížení daní podnikům a k omezení jejich byrokratické zátěže. Proti daňovým škrtům je ale ministr financí Olaf Scholz.

Německo je největší evropskou ekonomikou a klíčovým obchodním partnerem Česka. Míří tam zhruba třetina českého vývozu.

Reklama

Související články

Růst české ekonomiky zpomalil

Meziroční růst českého hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 2,5 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku česká...

Výběr článků

Načítám