Hlavní obsah

Německá vláda se s GM nedohodla, kdo získá automobilku Opel

– Berlín

Středeční schůzka zástupců americké automobilky General Motors a německé vlády nepřinesla žádné výsledky, stále se neví, kdo se stane novým majitelem automobilky Opel. Krachující General Motors Opel prodává a německá vláda chce, aby změna vlastníka neznamenala ztrátu tisíců pracovních míst.

Článek

Německá vláda upřednostňuje nabídku kanadské společnosti Magna International. "Vyjádřili jsme podmínečnou prioritu společnosti Magna," řekl po schůzce šéf vládní pracovní skupiny Opel Task Force Jochen Homann. Reakce zástupců General Motors podle něj byla opatrná. Snahou vlády je prý se s General Motors dohodnout co nejdříve, nejlépe do týdne.

Reálně mohou do Opelu vstoupit tři zájemci, vedle Magny, se kterou by do Opelu vstoupil i ruský kapitál, připadá v úvahu i belgická finanční skupina RHJ a čínská společnost Beijing Automotive.

Pokud se německá vláda s General Motors nedohodne, rozhodne o převzetí zvláštní trust Opelu, který ve firmě drží 65 procent akcií. Ve vedení trustu jsou dva zástupci General Motors a dva z německé vlády. Pátým členem je prezident americké obchodní komory v Německu Fred Irwin, ten nemá žádný hlas, ale musí zprostředkovat dohodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám