Hlavní obsah

Nemáme se za co stydět, prohlásil Kalousek o české ekonomice

Právo, Jiří Vavroň

Česká republika není spálená země, nemáme se za co stydět, ohradil se ve čtvrtek místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek proti slovům některých politiků v předvolebních debatách, že Česko za ostatními zeměmi pokulhává a země je ve špatném stavu.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Stav tuzemské ekonomiky ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu je ve velmi dobré kondici. Odevzdáváme ČR v rámci mezinárodního srovnání na velmi dobré pozici,“ řekl Kalousek.

Svoje slova demonstroval na údajích Českého statistického úřadu, ale i Eurostatu.

Prostředkem k budoucí prosperitě je snižování deficitu a sociální stabilita, uvedl dále. To se podle něj podařilo zajistit. Připomněl, že oproti roku 2009 se do loňska podařilo koaliční vládě snížit deficit veřejných rozpočtů z 5,8 procenta hrubého domácího produktu na 2,8. Díky snížení tempa zadlužování se podařilo ušetřit téměř 75 miliard na nákladech dluhové služby. Česko splácí dluhopisy jen s mírně vyššími náklady než Německo.

Věřitelé jsou o prosperitě ČR přesvědčeni

„O naší budoucí prosperitě jsou věřitelé na finančních trzích přesvědčeni mnohem více než o prosperitě řady jiných sousedních zemí,“ uvedl Kalousek.

Česko má jednu z nejnižších nezaměstnaností v regionu. „Jsme zemí solidární. Nejbohatší pětina má disponibilní příjem ve výši 3,5 násobku příjmů nejchudší pětiny obyvatel. Máme nejméně lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením v Evropské unii,“ upozornil.

Podíl úvěrů domácností na hrubém domácím produktu je pod úrovní zemí eurozóny a čisté finanční bohatství domácností je jedno z nejvyšších v regionu, dodal.

Kalousek dále prohlásil, že Česko má desátou nejnižší složenou daňovou kvótu v EU, a to na úrovni 34,5 procenta HDP. Průměr EU je 40 procent.

Republika je v dobré pozici i přes chyby

Minulá vláda rovněž trvale zvyšovala výdaje na vědu a výzkum, upozornil

Kalousek a současně otevřeně přiznal, že řada opatření vlády nebyla prorůstová, země byla dlouhých šest kvartálů v recesi.

„Je pravdou, že hospodářství nerostlo tak, jak bychom si představovali. Je ale rovněž pravdou, že vláda odmítla uměle podporovat růst za peníze na dluh. Rychlejší růst okolních zemí byl však draze zaplacen vysokými úroky a nestabilitou, aniž se tam podařilo zastavit rostoucí nezaměstnanost," uvedl Kalousek.

„Proč si nevěříme?“ tázal se exministr financí, „když na základě stavu naší ekonomiky nám důvěřují ti, co nám bez problémů půjčují?“

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

„Všechny země měly problémy, my také, udělali jsme chyby. Odevzdáváme ale republiku v dobré pozici, když se srovnáváme s ostatními zeměmi Evropské unie,” řekl místopředseda TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám