Hlavní obsah

Nelegální obchod s cigaretami připravil loni stát o 1,8 miliardy

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

S dramatickým zdražováním cigaret se v Česku rozmohlo pašování a nelegální výroba kuřiva. Generální ředitelství cel (GŘC) odhaduje, že jen loni tak náš stát přišel na cle a daních z tabákových výrobků o 1,8 miliardy korun.

Článek

"Pachatelé se zaměřují na výrobu plagiátů cigaret světových značek. Místo rukodělné výroby už převažují nelegální vysokorychlostní cigaretové linky, ukryté většinou ve starších průmyslových objektech," informovalo GŘC.

Zatímco v roce 2004 zabavili v ČR celníci celkem 46 miliónů kusů cigaret a 646 tun tabáku z nelegálních zdrojů, loni to bylo už 102 miliónů cigaret a přes tisíc tun tabáku. "Černý trh ovládají vysoce organizované skupiny a stále výraznější zastoupení v nich mají cizinci, především Asijci. Se zvyšujícími se sazbami spotřební daně tabáková kriminalita v Česku dál poroste a stejně tak organizovanost pachatelů," upozornilo GŘC.

S českými padělky má problémy i Německo

Podle celníků je většina nelegální produkce cigaret určena pro příhraniční oblasti naší republiky sousedící s Německem. Ke stejnému závěru dospělo nyní i německé sdružení kontrolních organizací TÜV. To tvrdí, že z ČR se do Německa ročně dostává kolem čtyř miliard kusů cigaret.

"Z legálního či ilegálního dovozu pochází v SRN každá čtvrtá vykouřená cigareta. Ještě výrazněji než Česko se totiž na tom podílí dovoz z Polska. Dovozní limity, které stanoví směrnice Evropské unie, se přitom mají od příštího roku podstatně zmírnit," uvedla TÜV.

Šance pro podvodníky

Topolánkova vláda v srpnu ve Sněmovně protlačila další prudké zvýšení spotřební daně. Od 1. ledna 2008 budou cigarety v ČR zdaněny minimální sazbou 1,92 koruny za kus a tabák 1280 Kč za kilogram. Krabička cigaret tak v příštím roce podraží v průměru o dalších sedm korun a čtyřicetigramový paklík tabáku nejméně o dvacetikorunu.

Například cigarety Petra budou v roce 2008 stát už kolem 64 korun. Přitom v roce 1989 se prodávaly za sedm korun, počátkem letošního roku byly k mání za 44 Kč a dnes je jejich cena 57 Kč.

"Enormní zdražení tabáku neprospěje zdraví kuřáků, ale pouze pašerákům a nelegálním výrobcům, tedy šedé ekonomice. Povede to k rozkladu legálního trhu s tabáky, protože se stanou pro nemalou část českých spotřebitelů finančně nedostupné," řekl Právu jednatel firmy Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám