Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání ČEZ Prodej ve sporu s Vítkovicemi o půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciová společnost Vítkovice nemusí platit stamilióny korun za neodebranou elektrickou energii. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání firmy ČEZ Prodej, která žalobu na Vítkovice podala. Ve sporu šlo o bezmála 386 miliónů korun plus úroky, celkem téměř o půl miliardy korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání firmy ČEZ Prodej, která žalobu na Vítkovice podala.

Článek

Výsledek potvrdila Lucie Olšarová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě, který spor řešil jako první instance. Nejvyšší soud zatím důvody svého rozhodnutí nepublikoval.

Společnost ČEZ Prodej peníze žádala jako náhradu škody za neodebranou energii. Vítkovice prý porušily smlouvu o dodávce elektřiny v roce 2011, když neodebraly elektřinu v celkovém objemu necelých 600 gigawatthodin, protože změnily dodavatele, což smlouva neumožňovala.

Vítkovice tehdy označily požadavky ČEZ za neoprávněné. Zdůvodňovaly to tím, že nakupují elektřinu přes operátora trhu a žádnou platnou smlouvu se společností ČEZ Prodej na dodávky v roce 2011 neuzavřely. Soudní spor se táhl pět let, justice se nakonec přiklonila na stranu Vítkovic.

Vítkovice, a. s., zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group. ČEZ Prodej tvoří součást koncernu ČEZ.

Reklama

Související články

Zisk ČEZ klesl téměř o třetinu

Největší tuzemské energetické firmě skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o 29 procent na 14,6 miliardy korun. Tržby klesly o tři procenta na 203,7...

Výběr článků

Načítám