Hlavní obsah

Nejvyšší nabídku za Telecom podala Telefónica

PRAHA

Většinový podíl v Českém Telecomu získá pravděpodobně španělská Telefónica. Ve druhém kole nabídla za 51procentní podíl nejvyšší částku ze všech uchazečů, 82 miliardy korun. O konečném vítězi rozhodne příští středu vláda. Novinky o tom ve středu po zasedání meziresortní privatizační komise informovala mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Článek

"Stejně jako komise doporučím vládě prodat (Telecom) nejvyšší nabídce," sdělil ČTK ministr financí Bohuslav Sobotka. Výsledné nabídky jsou úspěchem vlády a ministerstva financí, dodal.

Ostatní uchazeči Swisscom a Belgacom, nabídli částky nižší, 79,249, respektive 67,481 miliardy korun. Čtvrtou nadídku konsorcia Blackstone/CVC/Providence a France Télécomu se rozhodla komise neotevřít a to na základě doporučení poradců. "Důvodem jsou podmínky kladené uchazečem, které jsou pro stát nevýhodné, nepřijatelné a v konečném důsledku by mohly ohrozit úspěšné dokončení transakce," uvedla Krainová.

Nabídky za 51,1% podíl v Českém Telecomu
Uchazečkupní cenaza akcii
Telefónica82,623 mld. Kč502,00 Kč
Swisscom79,249 mld. Kč481,50 Kč
Belgacom67,481 mld. Kč410,00 Kč
Zdroj: FNM

Vláda s miliardami počítá pro příští rok

Vláda prodává telekomunikační gigant v době napjaté politické situace. Mezi politiky se tak ozývají hlasy, že by bylo lepší prodej zrušit. Pokud vláda nedostane v pátek důvěru Sněmovny, neměla by o tak důležité věci rozhodovat. Zrušení soutěže by ale podle odpůrců bylo nesmyslné. Kabinet s desítkami miliard počítá už příští rok, obchod je navíc připraven.

Vláda se rozhodla firmu prodat velmi rychle. Na konci loňského roku vedli ministři spor o to, zda bude lepší prodej přes burzu, nebo tradiční přímý prodej. Nakonec se členové kabinetu přiklonili ke druhé možnosti. Zájemcům však dali téměř šibeniční termíny. I přesto se do soutěže přihlásilo pět společností. Pokud by přímý prodej nevyšel, prodej na kapitálovém trhu se připravuje současně.

PPF soutěž vzdala

Předběžnou nabídku nakonec podalo pět společností. Kromě tří operátorů Belgacomu, Swisscomu a Telefóniky i dvě investiční konsorcia. Blackstone/CVC/Providence a PPF/J Podmínkou pro jejich účast byla účast telekomunikační firmy v konsorciu. PPF si vybrala italskou společnost Tiscali a Blackstone jednoho z největších evropských operátorů France Télecom.

PPF, jeden z favoritů soutěže, ale překvapivě ze soutěže odstoupila bez udání důvodu. Nejpravděpodobnější je, že se společnosti nelíbilo, že privatizační komise firmu Tiscali omezila v přístupu k metriálům o Telecomu. Možné je i to, že PPF nakonec nesehnala dostatek finančních prostředků. [celá zpráva]

Klíčový je Eurotel

Zájemci o Telecom se netají tím, že samotný Český Telecom je až v druhém pořadí zájmu. Firmy chtějí získat především operátora Eurotel, který je dceřinou společností Telecomu. On samotný má cenu mnoha desítek miliard.

Když před dvěma týdny britský operátor Vodafone kupoval nejmenšího operátora Oskara, dal za něj 30 miliard korun. [celá zpráva] Tržby, zisky a počet klientů Eurotelu jsou přitom v porovnání s Oskarem několikanásobné.

Reklama

Související články

PPF odstupuje z privatizace Telecomu

Konsorcium společností PPF/ J&T/ InWay a Tiscali odstoupilo ze soutěže o koupi státního podílu v Českém Telecomu. Důvody konsorcium nesdělilo. PPF nabízelo...

Výběr článků

Načítám