Hlavní obsah

Nejvyšší mrakodrap světa se stavěl pomocí výtahů z Pardubic

Právo, René Chvalina
Pardubice/Dubaj

Nově otevřený, 828 metrů vysoký mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji nese stopy šikovnosti a inteligence také českých firem. Tu nejsilnější zanechala pardubická firma Pega Hoist, jejíž speciální stavební výtahy vozily do závratných výšek nejen dělníky, ale i stavební materiál.

Článek

Veškerá odpovědnost na místě stavby ležela na Pavlu Policarovi, jednom z ředitelů této rodinné firmy a týmu deseti až patnácti pracovníků firmy.

Pardubické výtahy přepravily do výšky několika set metrů rozestavěného mrakodrapu za čtyři roky odhadem téměř 24 miliónů pracovníků a milióny tun materiálu.

Ten nejvýše položený, permanentní výtah končí u úpatí vrcholového tubusu mrakodrapu ve výšce 650 metrů. Zůstane natrvalo v mrakodrapu jako servisní a technická zdviž a bude sloužit pro techniky a speciální pracovníky. Personální lanové výtahy v budově pro zaměstnance a zákazníky nejvyššího mrakodrapu vybudoval nadnárodní koncern Otis.

Pardubická firma ve výběrovém řízení porazila špičku v oboru, švédskou firmu Alimak.

Nyní do Abu Dabí a Saúdské Arábie

„Věděli jsme, že na to máme. Specializujeme se na náročné výrobky s nejlepšími technologiemi. Stavíme výškové budovy po celém světě, mimo jiné jsme se podíleli i na nejvyšší budově Ruska a Evropy v Moskvě. Máme výtahy i v amerických atomových elektrárnách,“ upřesnil Policar.

Výtahy, které stoupaly od země při stavbě mrakodrapu Burdž Chalífa až do výšky 425 metrů, si připsaly světový rekord za nejdelší jízdu výtahu a největší rychlost 100 metrů za minutu.

Šestnáct stavebních výtahů pardubické firmy bylo po dostavbě mrakodrapu demontováno a nyní projde generální údržbou, aby byly připraveny na stavbu 400metrových mrakodrapů v Abu Dabí a Saúdské Arábii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní otevření nejvyšší budovy světa v DubajiVideo: Reuters

Mrakodrap vyrůstal i za pomoci několika dalších českých firem, které byly subdodavateli Pegy. Další pardubická firma Strojon například vyvinula a vyrobila speciální výtahové automatické dveře, které byly loni v červenci instalovány v posledních šesti poschodích budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám