Hlavní obsah

Nejvíce ztrácely akcie ČEZ

Právo, Bedřich Choděra

Pražská burza v úvodu nového týdne pokračovala v sestupu. Nejvíce se o to zasloužil ČEZ, který oslabil o 1,54 procenta na 914,50 Kč. Unipetrol oslabil o 1,19 procenta na 241,60 Kč. Podle obchodníků v celém středoevropském regionu nejvíce ztrácely právě energetické a petrochemické firmy, protože výsledky maďarského koncernu MOL byly horší než očekávané.

Článek

Největší přírůstek kurzu zaznamenala Telefónica O2, a to o 0,87 procenta na 535 Kč. ECM přidala 0,85 procenta na 1537 Kč. Odpolední pokus burzy o vyrovnání ztrát v závěru seance nevyšel, index PX nakonec klesl o 0,28 procenta na 1679,9 Kč.

Pondělní obchody na západoevropských burzách přinesly akciím pokles. Investoři se obávali vyšších úrokových sazeb a vyšších cen ropy. Tklivá nálada se přenesla z druhé strany Atlantiku, kde koncem minulého týdne převládly názory, že americké úroky se mohou krátkodobě zvýšit.

Britský operátor Vodafone posílil o 2,5 procenta po zprávě o nákupu čtvrté největší indické telekomunikační firmy Hutchison Essar. Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce zpevnil o tři procenta, jeho výhled na další období je příznivější než se očekávalo.

Až čtyři procenta vydělali v pondělí na burze majitelé akcií německého maloobchodního řetězce KarstadtQuelle, jehož cestovní kancelář Thomas Cook koupila britskou MyTravel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám