Hlavní obsah

Nejvíce v Česku investují Němci a Japonci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika se za posledních 15 let vypracovala mezi deset nejatraktivnějších zemí světa pro přímé zahraniční investice. Nejvíce u nás investovaly firmy ze sousedního Německa, v těsném závěsu za nimi se již několik let drží japonské společnosti, což je v porovnání s mírou jejich investic ve zbytku Evropy zcela neobvyklý jev.

Článek

Jen podle projektů zprostředkovaných agenturou CzechInvest přišlo do ČR z Německa od roku 1993 celkem 179 firem, 109 ze Spojených států a 85 z Japonska. Objemem investovaných peněz jsou ale Japonci druzí, hned za Německem. České firmy od roku 1993 oznámily prostřednictvím CzechInvestu 161 investičních projektů.

Podle kvalifikovaných odhadů investovalo v ČR od začátku 90. let ze země vycházejícího slunce celkem už kolem 180 firem, které zde chtějí utratit nejméně tři miliardy dolarů (zhruba 60 miliard korun).

Nejvýznamnějším japonským investičním projektem v Česku je společná investice automobilek Toyota Motor Corporation a francouzské PSA Peugeot Citroen. Tím, že se v Kolíně rozhodla investovat největší japonská automobilka, přitáhla k nám mnoho svých stálých dodavatelů.

Motory ekonomiky

Z německých investic vyčnívají projekty společností Volkswagen, RWE či Siemens. Největší investicí posledních let je ale továrna jihokorejské automobilky Hyundai v Nošovicích v Moravskoslezském kraji, jejíž stavba přijde na zhruba 30 miliard korun. Investice Hyundai už stejně jako v případě TPCA přilákala desítky dodavatelských firem, tentokrát korejských.

Investice zejména do automobilového průmyslu, a nově také elektroniky, jsou v posledních letech společně se spotřebou domácností tahouny české ekonomiky.

Zatímco v roce 1993 agentura CzechInvest zprostředkovala dva investiční projekty v celkové hodnotě 12,5 miliónu dolarů, loni to bylo rekordních 186 investičních projektů za 4,9 miliardy dolarů.

Od roku 1993 V ČR 862 projektů za 21 miliard korun

Podle mluvčí CzechInvestu Lucie Králové oznámili investoři v Česku od začátku roku 1993 do letošního června prostřednictvím CzechInvestu 862 projektů, do kterých se zavázali vložit bezmála 21 miliard dolarů. Díky těmto projektům podle Králové vzniklo nebo ještě vznikne v Česku na 175 000 pracovních míst.

Loni dosáhl příliv přímých zahraničních investic do ČR 135 miliard korun, z toho téměř dvě třetiny činily reinvestice. Zahraniční společnosti tak u nás investovaly asi o 116 miliard méně než v roce 2005. Meziroční pokles objemu nových zahraničních investic způsobila především absence velkých privatizačních projektů a skutečnost, že stále více investic směřuje například do oblasti služeb, které nejsou tak kapitálově náročné.

Česko podle odborníků stále láká investory poměrně levnou pracovní silou, cenovou dostupností nemovitostí či snadnou dosažitelností západoevropských trhů.

Spor o pobídky

Nejlépe si z pohledu objemu získaných investic vede Ústecký kraj, který dosud přilákal 148 investičních projektů v hodnotě 108 miliard korun. Druhá příčka patří se 113 projekty v hodnotě 84,3 miliardy korun Moravskoslezskému kraji a na třetím místě je Jihomoravský kraj, do kterého investoři zatím umístili 133 projektů za 46,9 miliardy korun.

Systém investičních pobídek je však trnem v oku zejména menším českým podnikům, kterým se nelíbí, že stát tímto způsobem zvýhodňuje velké zahraniční investory. Hospodářská komora proto nedávno vyzvala ministra průmyslu a obchodu Martina Římana ke zrušení investičních pobídek. Říman s komorou souhlasí, ale úplné zrušení investičních pobídek podle něj neumožňuje aktuální rozložení politických sil v ČR.

V budoucnu investiční pobídky budou dostávat pouze technologicky náročné provozy. Nejpřístupnější by mělo být investování v regionech s velkou nezaměstnaností. Počítá s tím novela zákona, kterou už schválil Parlament a podepsal prezident. Pro udržení atraktivity ČR i do budoucna bude podle odborníků nutné zlepšit fungování trhu práce, reformovat sociální systém i systém vzdělávání a omezit administrativu spojenou s podnikáním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám