Hlavní obsah

Nejvíce čokolády na světě nevyváží Švýcarsko, ale Německo

Novinky, Martin Vlk

Ačkoliv se to může zdát překvapivé, Švýcarsko zdaleka není největším vývozcem čokolády. Do země helvétského kříže se sice za sladkou pochutinou ve velkém cestuje, ale statistiky za rok 2016 ukazují, že před Švýcarskem či Belgií s přehledem vévodí Německo. Žebříček zveřejnil britský deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Švýcarsko je známé vynikající čokoládou. Vždyť je domovem společností Nestlé a Lindt. Mezi největší vývozce za rok 2016 se jistě řadí, za těmi nejlepšími však ale výrazně zaostává. Za uplynulý rok Švýcarsko exportovalo čokoládu v hodnotě 802,2 miliónu dolarů (18,3 miliardy korun) a skončilo tak na desáté příčce.

Dalšími velkými vývozci čokolády jsou Kanada, Francie či Itálie. V popředí, možná překvapivě, dominuje ale také Polsko. Velkým jménem v oblasti cukrářství je tamní výrobce E. Wedel.

Opomenout nelze ani USA

Opomenout nemůžeme ani Spojené státy americké, které se minulý rok postaraly o celých šest procent veškerého vývozu. Export americké čokolády v částce 1,6 miliard dolarů je více než vypovídající.

V absolutní špičce nechybí tradiční státy Nizozemsko a Belgie. Absolutním vítězem však není ani země tulipánů, ani země pralinek. Celých 17 procent veškeré čokolády vyvážené napříč celým světem pochází z Německa. Dominance čokoládové velmoci je působivá. Hodnota exportované německé čokolády se vyšplhala na neskutečných 4,5 miliardy dolarů (103 miliardy korun).

Největší vývozci čokolády za rok 2016
1.Německo
2.Belgie
3.Holandsko
4.Itálie
5.Spojené státy americké
6.Polsko
7.Kanada
8.Francie
9.Spojené království
10.Švýcarsko
Zdroj: The Telegraph
Země s největší produkcí kakaa
1.Pobřeží slonoviny
2.Ghana
3.Indonésie
4.Nigérie
5.Kamerun
6.Brazílie
7.Ekvádor
8.Mexiko
9.Peru
10.Dominikánská republika
Zdroj: The Telegraph

Reklama

Výběr článků

Načítám