Hlavní obsah

Nejvíc dluží Pražané, každý v průměru 300 tisíc

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluh obyvatel Prahy vůči bankám a dalším finančním institucím dosahoval na konci třetího čtvrtletí letošního roku 393 miliard korun a meziročně se tak zvýšil o desetinu. Na jednoho obyvatele Prahy v průměru připadal dluh ve výši 306 tisíc korun. Naopak v průměru nejnižší dluh připadal na obyvatele Ústeckého kraje, v průměru 152 tisíc korun, vyplývá ze statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výše dluhu obyvatel podle krajů

Článek

Výši průměrného zadlužení v krajích do značné míry ovlivňuje struktura dluhu obyvatel v kraji. V Praze tvoří 87 procent veškerého zadlužení obyvatel dlouhodobý dluh, tedy hypotéky a úvěry ze stavebního spoření. Podíl dluhu vázaného na bydlení je zde nejvyšší z celé republiky.

V Ústeckém kraji je naopak nejnižší, na bydlení je zde vázáno pouze 68 procent dluhu obyvatel kraje. Praha je přitom specifická také tím, že zadlužení obyvatel v hlavním městě nadále roste rychleji než ve zbytku republiky. Objem dlouhodobého dluhu zde za uplynulých 12 měsíců vzrostl téměř o 11 procent.

„Praha je spolu se Středočeským krajem dlouhodobě motorem růstu trhu s úvěry na bydlení v České republice. Dohromady tvoří tyto dva kraje 35 procent trhu a na přírůstku objemu dlouhodobého dluhu se podílejí dokonce dvěma pětinami,“ řekla Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací.

Praha táhne celý úvěrový trh především díky velmi vysokým částkám, které si zde lidé půjčují. Průměrná částka dluhu vázaného na bydlení je zde 2,8 milionu korun, o 1,2 milionu více než kolik činí průměr za celou republiku a dokonce o 1,7 milionu více než na Ústecku.

Problém se splácením hlavně na Ústecku a Karlovarsku

V případě krátkodobého dluhu je situace poněkud odlišná. Nejvyšší podíl lidí s krátkodobým dluhem (tedy s dluhem určeným primárně na spotřebu) na počtu obyvatel je na Karlovarsku, a to 28 procent. Následuje Ústecký a Liberecký kraj, kde má dluh na spotřebu čtvrtina všech obyvatel kraje. Nejmenší podíl obyvatel s krátkodobým dluhem má Kraj Vysočina a Pardubický kraj.

„Karlovarsko, Ústecko, Liberecko a do jisté míry i Moravskoslezský kraj jsou v mnoha ohledech specifické. Lidé si zde ve větší míře než v ostatních krajích České republiky pořizují krátkodobé úvěry a častěji než v jiných krajích je také nesplácejí,“ komentoval Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Na Karlovarsku a Ústecku řádně nesplácela krátkodobé dluhy téměř šestina lidí, proti předchozímu období je to nicméně zlepšení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám