Hlavní obsah

Největší lodě světa budou mít plechy z Vítkovic

– OSTRAVA
Právo, Anna Bortlíčková

Ostravská firma Evraz Vítkovice Steel bude dodávat lodní plechy pro největší osobní lodě na světě, jejichž výrobu připravuje finská společnost Aker Yards. Největší český producent tlustých plechů a finský výrobce lodí se na podmínkách kontraktu pro příští rok dohodli minulý týden na strojírenském veletrhu v Brně.

Článek

Každá ze dvou připravovaných lodí třídy Genesis pojme 8400 osob. Právu to sdělil mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica. "Dohoda bude uzavřena v nejbližších týdnech," řekl s tím, že ostravský podnik bude pro obří lodě dodávat plechy zejména na nejvíce namáhaná místa kýlu pod čarou ponoru.

Ostravská firma, kterou od roku 2005 ovládá ruská Evraz Group, dodává pro finské partnery plechy na stavbu lodí od roku 1999. "A to včetně v současnosti největší výletní lodi na světě třídy Freedom - Liberty of the Seas. Nová dohoda se společností Aker Yards je tak logickým pokračováním spolupráce," řekl generální ředitel společnosti Evraz Vítkovice Steel Vladimír Bail.

Jak informoval Krišica, první z lodí třídy Genesis bude spuštěna na vodu v roce 2009, druhá pak o rok později. "Jde o lodě nové generace, které jsou svými rozměry největší a náklady na výrobu nejdražší v celé historii výroby komerčních lodí. Cena každé z nich je zhruba 900 miliónů eur (téměř 25 miliard korun). Lodě budou dlouhé 360 a široké 47 metrů. Hmotnost obou lodí bude 220 tisíc tun a každá pojme 5400 pasažérů a 3000 členů posádky," popsal Krišica.

Nyní je největší výletní lodí na světě Liberty of the Seas, která je 339 metrů dlouhá a 39 metrů široká. Její kapacita je 3600 pasažérů a na lodi pracuje 1400 členů posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám