Hlavní obsah

Největší americkou firmou řetězec Wal-Mart Stores

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americký maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores si i loni udržel první místo v žebříčku největších amerických firem, který sestavuje časopis Fortune. Jeho tržby navzdory problémům ekonomiky vzrostly o 12 procent na 246,5 miliardy dolarů. To je v přepočtu asi 7,4 biliónu korun, tedy přibližně jedenáctinásobek rozpočtu celé České republiky.

Foto: HZS Kladno - Lukáš Vejvar

Zachráněné několikatýdenní štěně.

Článek

Ačkoliv si Wal-Mart držel první místo už druhým rokem v řadě, na dalších místech se pořadí změnilo. Časopis Fortune navíc upozorňuje, že Wal-Mart expanduje na zahraničních trzích a je tedy docela možné, že se na prvním místě v žebříčku díky růstu tržeb a velkému náskoku udrží i v dalších letech.

Na druhém místě skončila největší světová automobilka General Motors, která byla v roce 2001 třetí. Vyměnila si pozici s ropnou společností Exxon Mobil. Čtvrté místo obhájila automobilka Ford Motor, na pátou příčku se z šestého místa posunul průmyslový konglomerát General Electric.

Největší firmy v USA 2002
Pořadípodniktržby (mld. USD)pořadí v roce 2001
1.Wal-Mart Stores246,51.
2.General Motors186,83.
3.Exxon Mobil182,52.
4.Ford Motor163,64.
5.General Electric131,76.
6.Citigroup100,87.
7.Chevron Texaco92,08.
8.IBM83,19.
9.AIG67,712.
10.Verizon Communications67,611.

V první desítce se umístily i dva finanční domy - na šestém místě je Citigroup a na devátém pojišťovna American International Group (AIG). Žebříček se sestavuje podle výše tržeb společností, s jejichž akciemi se obchoduje na veřejných trzích. V předchozím roce byl na pátém místě Enron, ten ale zbankrotoval.

Zisk velkých firem klesal

Pro loňský rok je příznačné, že celkový zisk všech 500 firem klesl o 66 procent na 69,6 miliardy dolarů, avšak v roce 2001 byl pokles ještě větší. Na loňském propadu se podepsaly hlavně změny v účetních postupech, které způsobily, že řada podniků je nyní při sestavování výkazů mnohem konzervativnější než dříve.

Největší propad pořadí směrem dolů se týkal energetických firem, tedy odvětví, které stále pociťuje problémy a nejistotu v souvislosti s pádem firmy Enron. Na samotné dno žebříčku se loni dostala třeba společnost Allegheny Energy, která byla v roce 2001 na 185. místě, podotýká agentura AP. Seznam největších veřejně obchodovatelných společností v USA časopis Fortune sestavuje od roku 1955.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám