Hlavní obsah

Nejstarší banka světa Monte dei Paschi se zbavila špatných úvěrů za 46 miliard

Italská banka Monte dei Paschi di Siena (MPS) se zbavila špatných úvěrů za 1,8 miliardy eur (45,8 miliardy korun). Povedlo se jí to o dva roky dříve, než předpokládal restrukturalizační plán. Nejstarší banka na světě to podle agentury APA oznámila v pondělí. Smlouvy přešly na banku Ilimity Bank, s jejímiž akciemi se obchoduje na milánské burze.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší banka na světě Monte dei Paschi di Siena se zbavila špatných úvěrů za 1,8 miliardy eur.

Článek

Bankovní úvěr se podle Evropské centrální banky (ECB) považuje za špatný, pokud dlužník nesplácí dohodnuté splátky nebo úroky více než 90 dní v kuse.

Foto: Profimedia.cz

Monte dei Paschi se v roce 2017 podařilo odvrátit bankrot díky záchrannému plánu v hodnotě kolem osmi miliard eur, které jí poskytla italská vláda po dohodě s evropskými úřady.

Za celý rok 2019 se MPS, která je ve většinovém vlastnictví italského státu, zbavila nesplácených pohledávek za 3,8 miliardy eur (96,7 miliardy korun). Tím se jí podařil zásadní krok ke splnění restrukturalizačního plánu dohodnutého s Evropskou komisí na léta 2017 až 2021.

Nejstarší banka světa prodělala loni 3,5 miliardy eur

Ekonomika

Nyní tak podíl nesplácených úvěrů činí na rozvaze banky 12,5 procenta – dohoda počítala pro rok 2021 s podílem 12,9 procenta. Monte dei Paschi se v roce 2017 podařilo odvrátit bankrot díky záchrannému plánu v hodnotě kolem osmi miliard eur, které jí poskytla italská vláda po dohodě s evropskými úřady.

Řím nyní v bance vlastní podíl 68 procent. Italské ministerstvo financí v neděli uvedlo, že se souhlasem EK odloží zveřejnění plánu na odprodej svého podílu na počátek roku 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám