Hlavní obsah

Nejlevnější nová auta už stojí jen 160 tisíc korun

– PRAHA
Právo, Martin Procházka, Jaroslav Šimek

Hodláte-li si pořídit nové auto, neváhejte. Ceny nových automobilů v České republice jsou nyní mimořádně nízké a kvůli slábnoucí koruně hrozí, že už brzy začnou zdražovat. Malé vozy lze pořídit už od 160 tisíc korun, když jejich ceny za poslední týdny klesly o několik desítek tisíc korun. Podobně zlevňovaly i vozy nižší střední třídy – ty lze pořídit už od 250 tisíc korun.

Článek

Nejlevnějším autem na českém trhu je Chevrolet Spark, který ve verzi Base vyjde na 163 900 Kč. Za tuto cenu dostanete vůz s motorem 0,8 litru a výkonu 38kW, ve výbavě je například airbag řidiče, ABS a imobilizér.

Necelých 170 tisíc stojí Picanto, nejmenší model značky KIA ve verzi Active s litrovým motorem o výkonu 46kW. Do 180 tisíc korun se prodávají Fiat Panda ve verzi Active s motorem 1,1 litru o výkonu 40kW, Renault Twingo a Dacia Logan a Sandero.

Oba posledně jmenované modely se za tuto cenu dodávají s motorem 1,4l o výkonu 55kW, v základní výbavě mají například ABS, airbag řidiče a imobilizér. Třídveřové Twingo ve výbavě Acces s motorem 1,2/43kW má ve výbavě dva airbagy či ABS.

Do 200 tisíc korun lze pořídit například Hyundai Getz, Renault Clio a Thalia, a auta z kolínské TPCA Citroën C1 a Peugeot 107 či Suzuki Splash a Swift v modelové řadě roku 2008.

Za 199 tisíc je v prodeji i Škoda Fabia ve výbavě Classic s motorem 1,2HTP o výkonu 44kW – nechybí ABS, airbagy řidiče, spolujezdce a přední boční airbagy. Slevu z katalogové ceny 229 900 Kč ovšem získáte v případě, že ke koupi auta využijete leasing od ŠkoFINu.

Nižší střední třída od 250 tisíc

Cenově dostupné jsou nyní nejen nejmenší vozy, ale i některé modely nižší střední třídy. Například Kia Cee’d vyjde na 259 980 Kč. Vůz s motorem 1,4CVVT o výkonu 80 kW má ve výbavě Ready centrální zamykání, elektrické ovládání předních oken, posilovač řízení či výškově stavitelný volant, ABS a airbagy řidiče a spolujezdce.

O sto tisíc korun zlevnila první řada oblíbené Škody Octavia zvaná Tour. Liftback s motorem 1,6l a výkonem 75kW vyjde na 289 900 Kč, verze combi pak ve stejné motorizaci je za 319 900 Kč.

Zdražení přijde do několika týdnů

Slábnoucí kurz koruny, která jen od začátku roku ztratila vůči euru přes sedm procent hodnoty a oproti loňskému létu bezmála 30 procent, se podle prodejců brzy promítne ve zdražování nových aut i ojetin.

„Hlavní hráči na trhu již zřejmě dosáhli na minimální ceny. Přepokládaný scénář tedy je, že po vyprodání skladových zásob půjdou ceny mírně nahoru i za cenu snížení prodejních objemů,“ uvedla mluvčí zastoupení Nissanu v ČR Martina Jirásková.

Podle prodejců je téměř jisté, že lidé, kteří s nákupem auta vyčkávají, spíše prodělají. Podle mluvčího Import VW Group Jana Klímy se nedá předpokládat, že by ceny šly ještě dolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám