Hlavní obsah

Nejistota v londýnském City: Budou se tisíce bankéřů stěhovat?

Londýn

Po vítězství brexitu ve čtvrtečním referendu jsou v londýnském finančním středisku City ohroženy desetitisíce pracovních míst, napsal v pátek londýnský večerník London Evening Standard, který se stejně jako další britská média zabývá důsledky referenda pro klíčové odvětví britské ekonomiky.

Foto: Reuters

Londýnské City. Ilustrační foto.

Článek

Rozhodnutí opustit EU je historické a City bude jedním ze sektorů, které jím budou hluboce zasaženy, přidal se ekonomický deník Financial Times. Připomněl, že preference finančního střediska nebyly žádným tajemstvím - v naprosté většině bylo pro setrvání v unii.

Ještě před hlasováním několik bank varovalo, že brexit oslabí důvody pro to, aby měly v Londýně tolik zaměstnanců. Americká banka JPMorgan uvedla, že by mohla v Británii zrušit až 4000 míst, zatímco britská HSBC zvažovala přesun 1000 míst do pařížské odbočky. I představitelé dalších firem v soukromí uváděli, že přesunou místa na kontinent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky referenda jednotlivých zemí o odchodu z EU

Zahraniční banky využívají Británii jako základnu pro přístup na evropský trh, zaměstnávají v City asi 115 tisíc lidí a kvůli brexitu důkladně zváží své operace v Británii, řekl London Evening Standard Simon Hunt ze společnost PwC.

Narážel na pravidla Evropské unie, která umožňují bankám a dalším finančním firmám poskytovat služby z jedné unijní země zákazníkům ve zbývajících 27, aniž by tam musely otvírat pobočky.

Hrozí rozdrobení po celé Evropě

Britské pobočky amerických, japonských a švýcarských bank tak mohou obchodovat z Londýna po celé Evropě, což je jeden z klíčových důvodů, proč se stal Londýn finančním hlavním městem Evropské unie, poznamenal týdeník The Economist.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

Pokud tento systém nebude v rámci jednání o vystoupení Británie potvrzen, tak po dvou letech přestane pro Londýn platit. Podle týdeníku je možné si představit dohodu, ale francouzští a němečtí politici by o tom mohli velice tvrdě vyjednávat, napsal The Economist s tím, že žádný nečlen EU nyní taková privilegia nemá.

Podle London Evening Standard banky posílaly svým zaměstnancům ráno vzkazy a svolávaly porady, aby zaměstnance uklidnily. Strachují se hlavně zaměstnanci na nižších pozicích, řekl listu nejmenovaný americký investiční bankéř.

"Řeknu jim, aby se zaměřili na práci a počkali, až otřesy pominou, ale skutečnost je mnohem, mnohem drsnější. Bude se hodně propouštět."

V celé Británii pracuje ve finančním sektoru 1,1 miliónu lidí, z toho 360 tisíc v City. Z nich je 78 procent "domácích" a 11 procent ze zemí Evropské unie, především z Irska, Itálie a Francie.

Pryč z Londýna...jenže kam?

FT spekulují, která města by mohla přetáhnout Londýnu zaměstnance. Většina bank odmítá Paříž a problematický je i Frankfurt nad Mohanem. Se 700 000 obyvateli je považován za provinční město a u personálu bank není populární. Dublin je anglicky mluvící město a je výhodné z hlediska daní, ale je to relativní "zapadákov", poznamenaly FT.

Nejpravděpodobnějším výsledkem je prý varianta, že zahraniční banky s velkým zastoupením v Londýně rozptýlí část zaměstnanců do unijních zemí, kde již nyní mají odbočky. To by rozdrobilo finanční sektor v Evropě a mohlo by to oslabit jeho konkurenceschopnost ve světě. A City bude skoro jistě méně mezinárodním místem, než je dnes - v závislosti na dohodě mezi EU a odcházející Británií, uvedly FT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám