Hlavní obsah

Nejhodnotnější firmou světa je stále Apple

Americká technologická společnost Apple zůstává nadále podle ceny akcií nejhodnotnější firmou světa. Její hodnota se za poslední rok ještě zvýšila. Vyplývá to z průzkumu poradenské firmy EY.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Na druhém místě je Google, na třetím Microsoft. V první desítce nejhodnotnějších firem je osm ze Spojených států, zbývající jsou z Číny.

Tržní hodnota Applu na konci června činila 723 miliard USD (17,8 biliónu Kč). To bylo o 75 miliard dolarů (1,8 biliónu Kč) více než na konci loňského roku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

EY upozornil, že toto číslo odpovídá ročnímu výkonu ekonomik Portugalska, Finska a Řecka dohromady.

Nejcennější v Evropě je Novartis

Z čínských firem se do první desítky dostaly Petrochina a Industrial and Commercial Bank of China. Nejhodnotnější evropskou firmou je švýcarská farmaceutická skupina Novartis, které patří 11. příčka.

Deset nejhodnotnějších firem
1.AppleUSA
2.GoogleUSA
3.MicrosoftUSA
4.Exxon MobilUSA
5.Berkshire HathawayUSA
6.PetrochinaČína
7.IND & Comm Bank of ChinaČína
8.Wells FargoUSA
9.Johnson & JohnsonUSA
10.General ElectricUSA

EY zkoumala na konci pololetí tržní kapitalizaci 100 a poté 300 nejhodnotnějších firem. V žebříčku se neumístila žádná česká společnost.

Tržní hodnota stovky největších společností na konci pololetí činila 16,3 biliónu dolarů, což bylo o dvě procenta více než na konci roku 2014. Nejvíce firem v žebříčku je ze Spojených států, celkem 54. Následují Čína a Hongkong s 12 společnostmi a Británie s devíti.

EY rovněž upozornil, že roste význam čínských společností. V žebříčku Top 300 je nyní 42 čínských firem, na konci loňského června v něm bylo jen 24 čínských firem. To je více než polovina asijských firem v žebříčku a téměř dvojnásobek počtu britských firem na třetí pozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám