Hlavní obsah

Nejčastěji krachují firmy, které patří mužům pod třicet

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy mužů ve věku 18 až 30 let jsou ve srovnání s ostatními výrazně častěji postiženi problémy - exekucí, úpadkem nebo platební neschopností. Podíl negativních událostí klesá s věkem majitelů. Společnosti, které vlastní ženy, jsou k podobným potížím méně náchylné než firmy s mužskými majiteli. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vztah mezi problémy firmy a věkem majitelů

Článek

V případě firem, jejichž majitelům je mezi 18 a 30 roky, zaznamenala Bisnode exekuci, úpadek nebo platební neschopnost u pětiny společností. Firmy majitelů mezi 30 až 40 lety byly postiženy negativní událostí v 11 procentech, u podnikatelů mezi 40 a 50 lety to byla necelá desetina.

U firem vlastněných padesátníky šlo o osm procent, a u šedesátníků a starších podíl firem s negativní událostí klesl na 7,6 procenta.

"Klesající podíl negativních událostí s rostoucím věkem majitelů firem souvisí se zkušenostmi, a také větší opatrností při podnikání," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Muži víc riskují

Analýza zjistila značné rozdíly u firem stejně starých mužských a ženských majitelů - majitelek.

Firmy mužů ve věku 18 až 30 let jsou ohroženy častěji. Exekucí, úpadkem nebo platební neschopností je postiženo 21,4 procenta firem, zatímco „ženské“ firmy s vlastníky ve stejné věkové kategorii negativní událost vykazují v 16,7 procenta. Obdobný trend lze sledovat ve všech věkových kategoriích.

„Statistiky Bisnode potvrzují, že ženy jsou, ve srovnání se svými mužskými protějšky, v podnikání opatrnější a nižší riziko jsou ochotny vyměnit za nižší zisky. Skokově vyšší podíl firem s negativní událostí s majiteli do třiceti let zcela jistě souvisí s nedostatkem zkušeností a nižší averzí k riziku mladší generace,“ dodala Štěpánová.

Reklama

Výběr článků

Načítám