Hlavní obsah

Nejbohatším člověkem světa stále Gates, Kellner je na 119. místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nejbohatším člověkem planety zůstává spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, jehož majetek podle odhadů dosahuje 56 miliard dolarů, tedy asi 1,2 biliónu Kč. Uvedl americký časopis Forbes ve svém tradičním žebříčku světových boháčů. Druhý se umístil investor Warren Buffett s 52 miliardami USD, Čech Petr Kellner je na 119. místě. Jeho majetek podle časopisu činí šest miliard dolarů, tedy asi 130 miliard korun.

Článek

V první desítce žebříčku jsou tři Američané, žádná jiná země nemá více než jednoho zástupce. Forbes žebříček miliardářů sestavoval od začátku loňského roku a skončil začátkem letošního února.

Petr Kellner je zakladatel a majoritní vlastník skupiny PPF, která ovládá mimo jiné Českou pojišťovnu, PPF Banku a společnost Home Credit. PPF se zabývá pojišťovnictvím, spotřebitelským financováním a poskytuje komplexní služby v oblasti správy majetku. Působí v Česku, na Slovensku, na Ukrajině, v Rusku, v Kazachstánu, v Bělorusku, v Číně a ve Vietnamu. Ke konci roku 2005 spravovala majetek v hodnotě převyšující 223 miliard korun.

Před rokem se Kellner umístil na 224. místě. [celá zpráva] Letos zůstala až několik míst za ním taková jména, jako je například ruský ocelářský a těžební král Alexandr Abramov, zakladatel tiskové agentury a současný starosta New Yorku Michael Bloomberg, realitní magnát Donald Trump nebo režisér Steven Spielberg.

Lidem s majetkem přes miliardu dolarů patří dohromady 3,5 biliónu dolarů. Je to o 35 procent více než před rokem. Pro představu: při současných výdajích by taková částka stačila České republice na 77 let běžného provozu.

POŘADÍ JMÉNOZEMĚVĚKMAJETEK (v USD)PŮVOD MAJETKU
1. Bill GatesUSA5156 miliardMicrosoft
2. Warren BuffettUSA7652 miliardBerkshire Hathaway
3. Carlos Slim HelúMexiko6749 miliardtelekomunikace
4. Ingvar Kamprad s rodinouŠvédsko8033 miliardIkea
5. Lakshmi MittalIndie5632 miliardocel
6. Sheldon AdelsonUSA7326,5 miliardykasina, hotely
7. Bernard ArnaultFrancie5826 miliardLVMH
8. Amancio OrtegaŠpanělsko7124 miliardZara
9. Li Ka-šingHongkong7823 miliardinvestice
10. David Thomson s rodinouKanada4922 miliarddědictví

Reklama

Související témata:

Související články

V čele českých miliardářů Kellner

Žebříček stovky českých miliardářů, který sestavil časopis Týden, vede s velkým náskokem Petr Kellner. Podnikateli patří prostřednictvím skupiny PPF řada firem...

Výběr článků

Načítám