Hlavní obsah

Nechceme umírat. Francouzskou železnici postihla nečekaná stávka zaměstnanců

Novinky, bož

Francouzskou železnici v pátek zachvátila živelná stávka. Informovala o tom agentura AP. Zaměstnanci požadují zlepšení bezpečnostních opatření v souvislosti s nedávnou nehodou. Do stávky se zapojili strojvedoucí a průvodčí.

Foto: Profimedia.cz

Nevyjelo také několik rychlovlaků TGV.

Článek

Odbory CGT vyzvaly k manifestačnímu opuštění pracoviště v reakci na srážku vlaků ve východní Francii, k níž došlo ve středu a zranění při ní utrpělo 11 lidí. Představitel odborů Laurent Brun uvedl, že jde o „poslední kapku“ a že strojvůdci nechtějí umírat, případně „mít na svědomí úmrtí cestujících“.

Stávka narušila dopravu v Lyonu, Normandii a také v okolí Paříže. Problémy postihly i spoje na pařížská letiště. Nevyjelo také několik rychlovlaků TGV.

Francouzští strojvedoucí chtějí do důchodu v 52 letech, stávka způsobila chaos

Ekonomika

Stávka přichází v období protestních akcí a stávek v souvislosti s úmysly prezidenta Emmanuela Macrona změnit penzijní systém, který v tuto chvíli obsahuje řadu nesystematických zvýhodnění nejrůznějších státních zaměstnanců a řady profesí.

Zaměstnanci drah protestovali již v loňském roce. Strojvedoucí odmítali mimo jiné posun odchodu do penze z 52 na 62 let. Dále zaměstnancům státních SCNF vadilo, že Macron chce trh otevřít konkurenci v souladu s liberalizačními snahami Evropské unie, a proto se snaží o zvýšení konkurenceschopnosti státního přepravce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám