Hlavní obsah

Nečas v Petrohradu podpořil vzájemný obchod a uctil Masaryka

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Podpisem smluv za stovky miliónů eur v Petrohradu za účasti premiéra Petra Nečase (ODS) vyvrcholila česko-ruská obchodní konference.

Foto: Michael Švec, Právo

Petr Nečas před památníkem T. G. Masaryka

Článek

„Považuji za velmi důležité, že se zde Česká republika a české firmy prosazují se špičkovými technologiemi,“ řekl premiér po konferenci novinářům. „Zde v Petrohradu i v Leningradské oblasti nabízíme technologie, které se týkají výstavby hydroelektráren, paroplynových elektráren, ale například i čištění odpadních vod. Jsou i záměry na výstavbu obchodních center přímo zde v Petrohradu,“ dodal.

Nečas připomněl, že obchodní výměna mezi Českem a Ruskem od krize stále roste, loni dosáhla 14 miliard dolarů (asi 280 miliard korun) a že právě Rusko je pro české firmy perspektivním trhem.

„Je skutečností, že se bohužel rozvíjí ekonomiky především mimo EU a eurozónu, země jako Brazílie, Rusko nebo Čína,“ podotkl. „Zadruhé platí, že jde o tradiční teritorium, na kterém se české podnikatelské subjekty umí pohybovat, znají místní terén a české služby tu tradičně po desetiletí mají dobré jméno. Zatřetí je i vědomou strategií vlády rozvíjet export i mimo EU a eurozónu, kam směřuje 65 procent našeho vývozu,“ vysvětlil.

Kontrakty za miliardy

Během konference například česká firma TES VSETÍN podepsala s ruskou společností Nord Hydro kontrakt na dodávku zařízení pro vodní elektrárnu Kalliokoski za 20 miliónů eur (asi 520 miliónů korun). Skupina ALTA zas stvrdila smlouvu o zpracování výstavby závodu na zpracování štěrku s místním Lenstrojdetalem. Její objem je 25 miliónů eur (asi 650 miliónů korun).

Konkrétní výsledky si od konference i od premiérovy cesty slibovali i další podnikatelé. „Očekáváme další rozvoj česko-ruských vztahů. Ruští podnikatelé uvidí, že má ČR na rozvoji vztahů zájem,“ řekl Právu Victor Lekhman ze společnosti Lekvi, která ruským klientům nabízí byty v pražských developerských projektech. Jen loni podle jeho slov Rusům prodali nemovitosti za 860 miliónů korun.

Vzájemné obchodní vztahy ale podle něj naopak dusí vízový režim. „Podnikatelé jsou v ČR ochotni investovat peníze, ale když přijdou například na český konzulát a postojí si pět hodin ve frontě, myšlenka na investice trochu mizí,“ dodal.

Po ukončení ekonomické konference premiér odjel do budovy filologické fakulty petrohradské univerzity, kde položil květiny k památníku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Ten v tehdejší ruské metropoli pobýval během první světové války a v roce 1916 byl na této vysoké škole jmenován profesorem.

Nečas: Má slova o Pussy Riot vytrhli z kontextu

Nečas také reagoval na pondělní zprávu Rádia Svoboda, které jej kritizovala za kritický postoj ke skupině Pussy Riot, jejíž dvě členky byly odsouzeny k dvouletému vězení za své kontroverzní vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele. Podle premiéra novinář jeho vyjádření vytrhl z kontextu.

„Proto jsme zveřejnili plný přepis a zvukový záznam toho, co jsem ve skutečnosti řekl, tedy včetně věty, že ten trest považuji za absolutně nepřiměřený a nevhodný. Na slovech, že v jejich činu osobně nevidím důvod spatřovat výraz boje za svobodu a demokracii, si ale trvám,“ dodal.

Putin ocenil cestu po regionech

Premiér se také vrátil k pondělnímu jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kromě tendru na dostavbu Temelína se jejich rozhovor týkal i dalších energetických a hospodářských projektů.

„Bavili jsme se o temelínském projektu, ale také o komplexním stavu česko-ruských ekonomických vztahů. Počínaje energetikou, dodávkami ropy či plynu, až po konkrétní ekonomické projekty v oblasti strojírenství, dopravy, metalurgie a podobně,“ sdělil.

„Pan prezident Putin velmi kvitoval to, že se věnujeme ruským regionům a neváháme vyjet s vládní a podnikatelskou delegací mimo Moskvu,“ uzavřel.

Nečas, jehož cestu logisticky zkomplikovala porucha jednoho z vládních airbusů, se rozhodl pondělní pobyt v Petrohradu zkrátit a odpoledne po jednání s gubernátory Petrohradu a Leningradské oblasti odletěl na Ural do Jekatěrinburgu. Musel tak oželet plánovanou prohlídku města, které je považováno za jedno z nejkrásnějších v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám