Hlavní obsah

Nečas: pro českou energetiku budou klíčové hnědé uhlí a jádro

Právo, Jan Rovenský
Drážďany

Česko čeká další rozvoj jaderné energetiky a ČR by měla při výrobě elektřiny využít zásoby hnědého uhlí. Prohlásil to v pátek na první česko-saské energetické konferenci v německých Drážďanech předseda vlády Petr Nečas (ODS). Premiér zároveň dodal, že dotování dalšího rozvoje zdrojů obnovitelné energie si Česko nemůže dovolit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas uvedl, že v oblasti energetiky panuje v současnosti nejistota a je přirozené, že každá země klade důraz na využití domácích zdrojů. V ČR je to podle něj stejně jako v Sasku právě hnědé uhlí. Premiér uvedl, že by se ho Česko mělo snažit využít „s co největší účinností a co nejnižšími dopady na životní prostředí“.

„Tento zdroj energie, mnohými opomíjený a označovaný za neperspektivní se v obou zemích nalézá ve značných zásobách, které jsou zároveň dosažitelné," prohlásil premiér.

Hnědé uhlí může podle Nečase spolu s budoucím využitím dalších domácích produktů, jako je černé uhlí, uran či obnovitelné zdroje energie, významně přispět k posílení energetické bezpečnosti a soběstačnosti a udržovat dovozní energetickou závislost na přijatelné úrovni.

S rozvojem jádra se počítá

Nečas dále uvedl, že ČR počítá s rozvojem atomové energie. „Abychom byli nadále schopni zajistit potřeby elektřiny a snižování emisí skleníkových plynů, rozhodli jsme se pro další rozvoj jaderné energetiky v ČR,“ řekl s tím, že Česko respektuje rozhodnutí SRN odstavit všechny atomové elektrárny. Premiér dodal, že stejně tak by Německo mělo respektovat rozhodnutí ČR.

Nečas doplnil, že doba masivního rozvoje zdrojů obnovitelné energie je v Česku minulostí.

„Podpora energie z obnovitelných zdrojů si do budoucna vyžádá náklady v řádu miliard eur a je zřejmé, že si ČR nemůže dovolit podobně velkorysý způsob dále rozšiřovat. Přesto věříme, že energie z obnovitelných zdrojů má budoucnost a že se bude stávat čím dál více konkurenceschopná i bez dotací. Poté budeme rádi využívání této energie dále rozšiřovat,“ dodal.

Roste závislost na dovozu energie

Na pátečním semináři vystoupil i expremiér a nynější předseda představenstva Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Podle něj se USA i Evropa potýká s rostoucí závislostí na dovozu zdrojů energie, což prý představuje problém nejen z hlediska energetické bezpečnosti, konkurenceschopnosti, ale i z pohledu sociálního.

„Nikdo není tak bohatý, aby mohl zachraňovat země, jako je Řecko, a současně sanovat ceny energií. Ani Německo, natož Česko. S trochou nadsázky bych řekl, že několikahodinový výpadek dodávek proudu ve střední Evropě a bankrot Řecka by jako výchovná lekce vyřešil obojí,“ prohlásil Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám