Hlavní obsah

Nečas chce zkrátit podporu v nezaměstnanosti o měsíc

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) chce oproti současnosti zkrátit o měsíc vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Nezaměstnaní registrovaní na úřadech práce by tak měli podle věku nárok na podporu jen 5, 8 nebo 11 měsíců, zatímco nyní je to 6, 9 a 12 měsíců. Nečas v rámci připravované novely zákona o zaměstnanosti současně navrhuje zvýšení podpory v prvních měsících nezaměstnanosti.

Článek

První dva měsíce by činila 65 % místo dosavadních 50 % čistého příjmu. Další dva měsíce padesát a po zbytek doby jako doposud 45 %. Mají si rychleji hledat práci Zda by se zvedla také maximální výše podpory, která je nyní 12 250 korun měsíčně, při rekvalifikaci ale až 13 728 korun, je podle Nečase ještě předmětem jednání.

Vydělali by na tom lidé, kteří si práci najdou do konce pátého, resp. osmého nebo jedenáctého měsíce nezaměstnanosti. Pokud však v evidenci úřadu práce zůstanou i měsíc následující, podporu už nedostanou a celková vyplacená částka se jim tak sníží.

Největší rozdíl by pocítili lidé s vyššími příjmy. Například uchazeč o práci ve věku 48 let s čistým příjmem kolem 18 800 by na podpoře dostal od státu méně asi o 1800 korun. Ten, kdo vydělává 12 000 čistého, o 1200. „Chceme, aby každý nezaměstnaný do konce pátého měsíce dostal nabídku na práci nebo rekvalifikaci,“ řekl Právu Nečas.

Jak dlouho se bere podpora (v měsících)
věknynínový návrh
do 5065
od 50 do 5598
od 55 do 631211
Pramen: MPSV

Během rekvalifikace by podpora činila stejně jako doposud 60 % příjmů, a to po celou její dobu. Pokud by ale uchazeč po více než pěti měsících v evidenci bez vážného důvodu rekvalifikaci odmítl, úřad práce by ho mohl vyřadit. „Odmítnout rekvalifikaci je stejné jako odmítnout práci,“ odůvodňuje změnu Nečas. Podporu by podle návrhu, který už prošel připomínkovým řízením, nedostal ani ten, kdo v posledním půlroce bez vážných důvodů sám ukončil vhodné zaměstnání.

Na výsledném znění zákona se ještě pracuje. „Konečná verze bude za dva týdny,“ sdělil Právu Nečas. Řada věcí se proto podle něj ještě může změnit. „Některé bych ale měnil nerad,“ dodal. Změn je ale v novele, kterou chce Nečas do vlády poslat nejpozději v únoru, mnohem víc. Za ty, o kterých je ochoten jednat, označil například zrušení překlenovacího příspěvku a příspěvku na dopravu zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám